Votul pentru introducerea vectorului european în Constituție, amânat

Inițiativa legislativă care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova a fost dezbătută în ședința de vineri, 12 octombrie, a Parlamentului. Fracțiunea Partidului Socialiștilor a părăsit sala de ședințe în semn de protest, declarând că este vorba despre uzurparea puterii în stat. Și fracțiunea Partidului Liberal a plecat înainte de procedura de vot. La propunerea președintelui Parlamentului Andrian Candu, care este unul dintre autori, proiectul urma să fie supus votului nominal. Însă, după dezbateri și luări de cuvânt, care s-au prelungit mai bine de trei ore, șeful legislativului a propus ca votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare, transmite IPN.

În prezentarea proiectului, Andrian Candu a declarat că la ora actuală cel mai bun model de dezvoltare îl oferă Uniunea Europeană – și din punct de vedere al libertăților, și din punct de vedere al drepturilor, dar și pentru că reprezintă cea mai mare piață pentru Republica Moldova. Potrivit lui Andrian Candu, de respectiva completare în Constituție este nevoie deoarece Constituția stabilește care sunt principiile de dezvoltare a statului, care sunt regulile juridice de bază. Ceea ce se introduce în Constituție nu este pentru astăzi și nici pentru mâne, dar este pentru viitoarele generații, a subliniat șeful legislativului.

În cadrul dezbaterilor, deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a întrebat de ce nu a fost lăsat poporul să ia această decizie, pentru a fi una credibilă „chiar și pentru cei care nu au încredere în guvernarea de la Chișinău”. Andrian Candu i-a răspuns că în Parlament sunt reprezentanţii poporului, iar legea permite ca deputații să facă acest lucru.

Deputatul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că formula „integrare europeană” e mai mult socială, are și componentă economică, dar nu e clar care e componenta juridică. Vladimir Voronin a mai spus că integrarea europeană a fost începută de PCRM încă în anul 2002, însă în ultimul timp nimic nu se întreprinde pe această dimensiune.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, a declarat că, în iulie 2014, a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, în care este descrisă clar colaborarea instituțională între Republica Moldova și UE. În opinia sa, această modificare constituțională nu seamănă la o garanție a parcursului european, mai mult pare a fi o acțiune electorală.

În luările de cuvânt, deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, s-a întrebat cum poate fi discutată integrarea europeană a Republicii Moldova, în condițiile în care nu există niciun document european care ar confirma perspectiva integrării europene. Potrivit parlamentarului, acest proiect nu conține substanță juridică, ci doar ideologică.

Liderul Partidului Liberal Democrat, deputatul Tudor Deliu, a declarat că această inițiativă reprezintă agonia în fața neputinței de a-și redresa imaginea de către unii, atât în fața cetățenilor, cât și a partenerilor externi. Guvernarea nu își dorește cu adevărat integrarea europeană. Or, cineva care își dorește acest lucru nu calcă în picioare democrația. Potrivit lui Tudor Deliu, PDM face o ultimă încercare de a atrage o parte din alegătorii de dreaptă, iar dacă modificarea nu va fi adoptată, nu se va întrista, dimpotrivă, va folosi această situație în calitate de mijloc de defăimare a celor care au îndrăznit să aibă o altă opinie.

Președintele fracțiunii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că PL a fost și este adeptul integrării europene. Dar, integrarea nu înseamnă democrația unui partid sau a unui om, dosare penale politice intentate fără probe, afaceri muncite de unii și furate de guvernare, popor sărac și guvernare bogată. Integrarea europeană înseamnă justiție doar în baza legii, pentru toți, dreptul la o activitate și viață de decentă aici, acasă, valori și standarde în fiecare zi, clasă politică exemplară, a subliniat Mihai Ghimpu. Liberalul a mai spus că propunerea de a introduce sintagma „integrare europeană” în Constituție este bună, dar nu este făcută de cine trebuie.

Deputatul din Partid Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că propunerea de a completa Constituția nu este una ideologică, ci una politico-juridică. Integrarea europeană este o încercare de a stabiliza situația politică din Republica Moldova pentru mulți ani înainte. Democratul și-a îndemnat colegii să-și dea votul pentru această inițiativă, menționând că în caz contrar ar putea să le pară rău.

George Mocanu, deputatul din Grupul Popular European, a menționat că din cauza aroganței politice și a supărărilor, există riscul de a rata o șansă istorică, care poate fi transformată într-o oportunitate. Potrivit lui, integrarea europeană este o cale de dezvoltare, direcție strategică, iar obiectivul integrării este mai mare decât partidele. Parlamentarul a mai spus că vectorul integrării trebuie să se regăsească în Constituție.

La finalul dezbaterilor și a luărilor de cuvânt, Andrian Candu, a propus ca votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare, declarându-se dezamăgit de faptul că această confruntare politică și frustrările unora au prevalat faţă de interesul național al Republici Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.