Deputaţii au votat unanim pentru adoptarea în prima lectură a unui proiect de lege privind protecţia copiilor aflaţi în situaţie de risc. Potrivit acestui proiect, apare o nouă definiţie – copii separaţi de părinţi, în care intră şi copiii ai căror părinţi au emigrat peste hotare, transmite IPN.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, în exerciţiu, Valentina Buliga, a remarcat că prin proiectul de lege se propune abilitarea cu atribuţii de autoritate tutelară a primarilor şi a structurilor teritoriale de asistenţă socială şi protecţie a familiei, care de fapt în mod practic îndeplinesc toate sarcinile legate de protecţia copilului în unităţile administrativ-teritoriale respective.
În proiectul legii este prevăzută şi procedura de autosesizare şi înregistrare a sesizărilor despre copiii aflaţi în situaţie de risc, precum şi o reglementare mai clară a situaţiilor de risc, care, după punerea în aplicare a acestor prevederi legale, va avea ca urmare uniformizarea la nivel naţional a procedurilor de evaluare şi evidenţă a copiilor în situaţie de risc. Valentina Buliga a comunicat că în fiecare primărie va exista o persoană care va urmări aplicarea legii.
Noţiunea „copil separat de părinţi” prevăzută în proiect se referă la copilul lipsit efectiv de grija părinţilor în situaţii determinate de absenţa lor, inclusiv în cazul plecării părinţilor la muncă peste hotare. Proiectul legii determină clar situaţiile şi condiţiile în care copiilor li se stabileşte statutul de copii rămaşi temporar fără ocrotire părintească şi copii rămaşi fără ocrotire părintească.
Pentru lectura a doua unii deputaţi au recomandat să se introducă şi prevederi privind vaccinarea copiilor, ca aceştia să nu fie discriminaţi atunci când urmează a fi înregistraţi în instituţii de învăţământ. Fracţiunea PCRM a susţinut acest proiect în prima lectură, dar deputaţii au menţionat că în el se conţin multe lucruri declarative, care trebuie excluse.
Autorii susţin că implementarea legii privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi nu necesită cheltuieli suplimentare din bugetul de stat. Legea urmează să intre în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.