Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile. Documentul reglementează aspecte ce țin de introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru anul 2030. Republica Moldova și-a stabilit ca nu mai puțin de 30 % din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent ponderea este de 6%. Cu ocazia adoptării legii, în Republica Moldova efectuează o vizită directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkovski, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că acest proiect va avea un impact extrem de important pentru Republica Moldova și pentru securitatea energetică, dar și pentru promovarea resurselor energetice regenerabile. „Cred că cea mai importantă modificare ține de faptul că mult mai mulți cetățeni vor avea acces la această energie regenerabilă”, a notat deputatul.
Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkovski, a menționat că astăzi legislativul de la Chișinău a votat noi prevederi legale extrem de importante în ceea ce ține de resursele regenerabile. Și noile prevederi vin în concordanță cu standardele Uniunii Europene. Potrivit lui, viitorul se bazează anume pe resursele regenerabile care sunt o resursă stabilă, iar adoptarea acestei legi este un semnal de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, mai ales în contextul în care Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor pentru aderare.
Ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Totodată, va fi introdus dreptul Guvernului de aplicare a „transferurilor statice” de energie din surse regenerabile cu alte state membre ale Comunității Energetice ori state membre UE.
Totodată, urmează a fi simplificate și procedurile administrative aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile. Inițiativa legislativă mai prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.
Alte modificări propuse se referă la promovarea energiei regenerabile în sectoarele încălzire și răcire și transporturi, precum și la stabilirea dreptului producătorilor eligibili de a primi plăți (compensații) pentru limitarea cantităților de energie electrică din surse regenerabile, injectate în rețelele electrice. De asemenea, documentul conține prevederi referitoare la organizarea licitațiilor și conținutul documentației de licitație, precum și la drepturile și obligațiile specifice ale producătorilor eligibili.
Inițiativa legislativă mai prevede modificări în ce privește garanțiile de origine care certifică că energia este produsă într-o anumită localitate din Republica Moldova, valorificând resursele existente în țară.