Vot final pentru serviciile de îngrijire a copiilor asigurate de angajator

Proiectul de lege care le permite angajatorilor să le ofere salariaților servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani a fost votat în lectură finală. Este vorba despre modificări la Codul Muncii și Codul Educației în vederea reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, UN Women menționează că va continua să ofere sprijinul necesar astfel încât copiii să aibă parte de o educație timpurie armonioasă iar părinții să aibă parte de oportunități echitabile. Și votarea acestei inițiative este rezultatul unor eforturi comune ale autorităților și ale organizațiilor societății civile. Oferirea serviciilor de creșă de către angajatori este una dintre soluțiile alternative de îngrijire a copiilor identificate în studiul „Cum contribuim la crearea locurilor de muncă prietenoase părinților? 4 opțiuni de servicii alternative pentru îngrijirea copilului ce pot fi oferite de angajatori”, elaborat în 2020 de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei.

„Soluțiile alternative de îngrijire a copiilor constituie un element foarte important pentru dezvoltarea țării. Chiar și înainte de pandemia COVID-19 motivul principal care împiedica femeile să intre pe piața muncii, să se angajeze sau să avanseze în carierele lor era insuficiența instituțiilor de îngrijire a copiilor în țară. Excluzând femeile de pe piața muncii, se descurajează abilitarea lor economică, dar și se pierde un capital uman care ar contribui la dezvoltarea țării. Astfel, soluțiile alternative de îngrijire a copiilor sunt un pas înainte pentru a facilita (re)integrarea femeilor în câmpul muncii, oferindu-le posibilitatea să aibă independență financiară și contribuind astfel la bunăstarea familiilor, productivitatea muncii și dezvoltarea economică a societății”, menționează Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women.

Potrivit UN Women, acest proiect de lege este important în contextul în care piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor, în majoritatea cazurilor. Drept indicator pentru analiza acestor decalaje poate fi abordată situația prezenței femeilor şi a mamelor pe piața muncii, în comparație cu cea a bărbaților şi taților. Astfel, în 2020, conform Biroului Național de Statistică, rata ocupării femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-49 ani cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară este de 35,5%, considerabil mai mică decât cea a bărbaților, care constituie 64%. Multe femei tinere sunt în afara pieții muncii și a oportunităților de angajare, ponderea femeilor neangajate în vârstă de 15 - 29 de ani fiind, în 2020, de 32,5% față de 19,6% bărbați neangajați.  Mai mult, femeile angajate se confruntă cu diferențe salariale care reprezintă, în 2020, 13,7%.

Sursa citată mai precizează că oferirea de către angajatori a unor servicii alternative de îngrijire a copiilor, suplimentare la cele oferite de către stat, reprezintă una din soluții pentru situația creată cu numeroase beneficii pentru toate părțile implicate. Astfel, angajatorii vor putea mai ușor atrage forță de muncă talentată și competentă, va crește nivelul de satisfacție al salariaților la locul de muncă și loialitatea acestora față de angajator, va spori productivitatea muncii. De asemenea, soluțiile alternative de îngrijire a copiilor oferite de către angajați vor contribui la asigurarea egalității de gen în domeniul ocupării forței de muncă, la sporirea participării femeilor cu copii de vârstă preșcolară pe piața muncii și susținerea carierei lor profesionale, îmbunătățind integrarea lor în viața profesională și accesul la locurile de muncă mai bine plătite, ceea ce va duce la creșterea veniturilor familiale și la îmbunătățirea dezvoltării socio-economice a societății în general.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.