Liderul PCRM, Vladimir Voronin, susţine că anterior niciodată, nici structurile de vârf ale UE, nici reprezentanţii Consiliului Europei, nu au acţionat atât de deschis şi cinic la unele acţiuni ale Republicii Moldova. În cadrul unei conferinţe de presă, la 7 mai, Voronin a spus că niciodată oficialii europeni nu şi-au permis să joace rolul de „avocat al diavolului”, iar prin aceste declaraţii ei îşi trădează adevăratul lor scop, transmite IPN.
Vladimir Voronin a subliniat că intervenţia UE şi a Consiliului Europei înseamnă că integrarea europeană a fost şi este percepută de către Bruxelles şi Strasbourg nu de pe poziţiile supremaţiei legii şi extinderii libertăţilor şi garanţiilor democratice, ci în calitate de un proiect geopolitic. „Sensul acestui proiect este simplist: de a împiedica cu orice preţ parteneriatul dintre Moldova şi Rusia, de a anula şansele pentru fortificarea relaţiilor integraţioniste ale Moldovei în spaţiul post-sovietic”, a spus liderul PCRM.
Vladimir Voronin a mai spus că Moldovei este privită din Bruxelles nu în calitate de stat independent, ci ca o enclavă politică coruptă, separată de regiunea transnistreană şi supusă României. „Anume din cauza aceasta orice alternativă, precum eventuala victorie a opoziţiei parlamentare actuale, este privită ca o ameninţare pentru această „integrare europeană””, a subliniat liderul PCRM.
Potrivit lui Voronin, declaraţiile Strasbourgului şi Bruxellesului reprezintă astăzi cea mai serioasă lovitură aplicată modernizării europene a Moldovei. „Ce i-a indignat aşa de profund pe sponsorii „poveştii de succes” moldoveneşti? Ce i-a speriat într-atât pe Catherine Ashton şi Jean-Claude Mignon? Unde au văzut ei ameninţare pentru modernizarea europeană a Moldovei?”, a întrebat retoric Voronin, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon şi a înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton.
Liderul PCRM a menţionat că două partide cu viziuni ideologice şi politice diametral opuse, PCRM şi PLDM, au decis să restabilească în Moldova regulile de joc democratice, să restabilească sistemul electoral care a funcţionat timp de 20 de ani, să scoată Curtea Constituţională din schemele corupte, să o impună să renunţe la „legea dolarului”, să creeze condiţii pentru alegeri libere şi democratice.
PLDM şi PCRM au votat vineri, 3 mai, împreună un pachet de proiecte de legi. Mai mulţi oficiali europeni au reacţionat îndemnând clasa politică să renunţe la interesele de partid şi cele personale. Oficialii europeni au recomandat preşedintelui ţării să nu promulge legile adoptate. Acestea se referă la modificările la Legea cu privire la Curtea Constituţională, care au făcut posibilă retragerea mandatului judecătorilor constituţionali; la Legea cu privire la Guvern, care a extins atribuţiile premierului interimar şi executivului în exerciţiu; la Legea cu privire la CNA, care a întors instituţia din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului; şi la modificările la Codul Electoral, care a abrogat votul asupra sistemului electoral mixt.