Voronin către Comisie: Sunt învinuiri absurde şi controversate
Eşecul în tentativa loviturii de stat i-a impus pe adevăraţii stăpâni ai procurorului general să schimbe calitatea lui Vladimir Voronin din martor în cea de bănuit, se menţionează în discursul liderului comunist, adresat Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.
Varianta tipărită a discursului a fost dată publicităţii de serviciul de presă al PCRM în timpul şedinţei Comisiei, care se desfăşoară cu uşile închise, transmite Info-Prim Neo.
În discurs Vladimir Voronin menţionează că biografia sa a fost zbuciumată de câteva încercări destul de dramatice. Prima a fost atacul asupra sediului MAI în anul 1989, a doua – confruntarea timp de circa 6 luni cu opoziţia în anul 2002 şi, în sfârşit, evenimentele din 7 aprilie 2009.
„În toate cele trei cazuri anume pe seama mea era pusă responsabilitatea pentru faptul cum anume să acţionez şi să reacţionez la cele întâmplate. Şi atunci când a fost incendiată clădirea MAI, iar colaboratorii şi apărătorii acesteia se sufocau în fum. Şi când în anul 2002 capetele fierbinţi cereau de la mine introducerea stării de urgenţă şi folosirea forţei împotriva protestatarilor. Şi anul trecut, la 7 aprilie, când opoziţia de atunci, ascunzându-se laş după copii, adolescenţi şi studenţi, provoca puterea la vărsări de sânge în masă. Dar nu a fost să fie”, a declarat Vladimir Voronin.
Liderul comunist a remarcat că încă la şedinţa comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, din 23 martie, a transmis şapte întrebări, care au fost lăsate fără răspuns. „Pe de o parte, dumneavoastră permanent învinuiţi poliţia în utilizarea neproporţională a forţei, concomitent, mă învinuiţi personal de neglijenţă, de faptul că nu am convocat Consiliul Suprem de Securitate şi nu am luat măsuri de restabilire a ordinii. Mă învinuiţi că a fost sistată legătura telefoniei mobile, apoi afirmaţi că preşedintele a dat indicaţii să fie restabilită ordinea cu orice preţ. Nu numai că acestea sunt nişte învinuiri absurde şi controversate, dar mai sunt încă şi nişte concluzii absolut lipsite de profesionalism”, a menţiont liderul PCRM.
Fostul şef de stat a i-a îndemnat pe reprezentanţii Procuraturii Generale să recunoască cine le-a promis recompense şi i-a impus să semneze demersul de ridicare a imunităţii sale de parlamentar. „Astăzi, ca niciodată, noi într-adevăr ne-am apropiat de răspunsul la întrebarea cine este adevăratul organizator al evenimentelor din 7 aprilie. Astăzi, pentru toţi e clar că organizatorii sunt acei care au cerut de la Procuratura Generală să întocmească acest demers incompetent dar foarte simbolic. Cine sunt aceste persoane? Cum se numesc? Ce funcţii au ocupat sau ocupă în statul moldovenesc? De astăzi toată societatea moldovenească ştie cine poate da răspuns la această întrebare. Acest răspuns trebuie să-l daţi dumneavoastră”, a conchis fostul preşedinte.
Vladimir Voronin este acuzat de procurori de neglijenţă în serviciu în timpul exercitării mandatului de şef de stat, soldată cu moartea unei persoane în timpul evenimentelor din 7 aprilie, devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi alte urmări grave.
Dacă verdictul Comisiei juridice numiri şi imunităţi va fi pozitiv, hotărârea de lipsire de imunitate parlamentară va putea fi luată cu votul majorităţii simple a deputaţilor.