Peste 100 de voluntari și coordonatori de voluntari din centrele de sănătate prietenoase tinerilor, rețeaua Youth Klinic (YK) Moldova, participă de astăzi și până sâmbătă, 31 octombrie, la un program de instruire, în mediul online. La programul de formare au aplicat 31 de centre YK din întreaga țară, cu echipe de patru persoane, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori, pe parcursul instruirii, participanții își vor aprofunda cunoștințele la teme privind sănătatea și dezvoltarea tinerilor, dar și în domeniul comunicării creative în mediul online. Formatorii programului sunt specialiști din rețeaua Youth Klinic Moldova, specialiști ai Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, expertul în comunicare Cristian Saulea și tânărul Sorin Cenușă, care va împărtăși din cunoștințele și experiența acumulate în calitate de voluntar YK.
Programul de formare online a voluntarilor YK „peer-to-peer” (de la egal la egal) va finaliza cu lansarea unei acțiuni ample de comunicare în mediul online, inițiată de chiar participanții la instruire. Tinerii voluntari vor lansa produsele acestui program – mesaje-cheie pentru semeni, sub formă de bannere, video sau în alte formate de comunicare online.
Mesajele tinerilor voluntari YK vor fi distribuite în mediul online pe perioada Săptămânii Tineretului. Mesajele vor conține îndemnul pentru alți adolescenți și tineri să se cunoască mai bine, să afle ce înseamnă sănătatea sexual-reproductivă, cum să se țină departe de droguri și alcool etc. De asemenea, mesajele lor vor promova serviciile de sănătate prietenoase tinerilor oferite de rețeaua YK, în mod gratuit și confidențial, tuturor adolescenților și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani.
Activitatea se desfășoară datorită parteneriatului dintre Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Fondul ONU pentru Populație în Moldova. UNFPA sprijină Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova în dezvoltarea comportamentelor sănătoase și sigure în rândul adolescenților și tinerilor prin programe de educație pentru sănătate formală și activități extracuriculare. Iar programul de formare online a voluntarilor YK peer-to-peer este una din acțiunile de suport în acest sens, precizează YK Moldova. Ca parte a aceluiași parteneriat este și donația de echipamente de protecție pentru specialiștii din cele 41 de centre YK care asigură activitatea rețelei YK pe timp de pandemie.
Youth Klinic Moldova este o rețea de instituții medicale de stat, creată cu suportul UNICEF Moldova (etapa 1, 7 centre) și extinsă la 41 de centre în toată Moldova cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.