Voluntarii războiului de la Nistru şi-au comemorat luni, 19 iunie, camarazii căzuți la datorie pe platoul de luptă de la Tighina, unde au murit cei mai mulți voluntari. Voluntarii au reiterat solicitarea către autorități să elaboreze o lege care să-i reprezinte și să declare ziua de 19 iunie drept zi de comemorare a voluntarilor de război, transmite IPN.
Sergiu Caracai, președintele Uniunii Voluntarilor de Război din Republica Moldova, a declarat că la 25 de ani de la luptele de la Tighina, cetățenii care au luptat benevol nu sunt recunoscuți de către autorități, nu sunt la evidentă că au luptat din proprie inițiativă și nu au o zi în care să-i comemoreze pe camarazii căzuți pe câmpul de luptă.
„19 iunie este o zi foarte tragică pentru noi și ar trebui să fie o zi importantă pentru toată ţara. La 19 iunie 1992, la Tighina, a fost un adevărat război. Au murit foarte mulți voluntari atunci. Am ieșit să-i comemorăm și să le aducem un omagiu celor care au promovat patriotismul în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Caracai.
Nicolae Salcoci a spus că atunci era comandant adjunct al Batalionului de voluntari „Haiducii” de la Cocieri. „Ziua aceasta este o zi neagră pentru poporul nostru. La 19 iunie 1992 au fost măcelăriți atât voluntarii, cât și militarii, polițiștii care au participat în război pe platoul de la Tighina. Noi venim și comemorăm în această zi acei martiri ai neamului nostru care au căzut acolo”, a declarat Nicolae Salcoci.
Mihai Moron, vicepreședintele Uniunii Voluntarilor de Război, a spus că pe 19 iunie, pe platoul de luptă de la Tighina, au fost uciși 300 de voluntari. „Această zi are o semnificație foarte mare pentru tot poporul nostru. Cu părere de rău, conducerea ţarii a uitat de noi, la comemorarea celor căzuți ei nu participă şi practic noi pentru ei nu existăm, dar noi am fost prezenți în acele zile să apărăm integritatea Republicii Moldova”, a spus Mihai Moron.
Potrivit voluntarilor, la 19 iunie 1992 la Tighina a avut loc cea mai sângeroasă bătălie între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte, și garda Republicii Moldovenești Nistrene, armata a 14-a rusă, pe de altă parte. Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovenești ocupaseră orașul parțial, până la Nistru.