Voluntarii de mediu își doresc drepturi mai extinse

Voluntarii de mediu își doresc drepturi mai extinse, dar și echipament pentru intervenții profesioniste atunci când acest lucru se cere. La rândul său, Inspectoratul de Mediu spune că e nevoie de revederea Regulamentului cu privire la inspectorii voluntari, unde să fie precizate drepturile și dotările acestora.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Nastasi, inspector voluntar de mediu, membru fondator al asociației obștești a inspectorilor voluntari de mediu Rangerii, a spus că este esențială modificarea legislației de mediu pentru a fi extinse drepturile inspectorilor voluntari de mediu. De exemplu, aceștia să aibă dreptul să ceară să li se prezinte autorizațiile de tăiere a arborilor sau chiar să întocmească chiar procese verbale pentru tăieri licite. Totodată, și-ar dori uniformă și dotări.

Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, spune că inspectorii voluntari ar putea să se alăture inspectorilor de mediu la efectuarea raziilor săptămânale în teritoriu. Cât privește dotarea inspectorilor voluntari de mediu, actualmente întregul sistem de protecție a mediului este în reformare, iar odată cu reforma Inspectoratului pentru Protecția Mediului urmează să fie implementat un proiect de dotare a inspectorilor, cu o valoare trotată de peste 1,2 milioane de lei. Dotarea va include procurarea mașinilor de serviciu, dronelor, calculatoarelor.

Acesta a confirmat că  nevoie de revedere a Regulamentului cu privire la inspectorii voluntari pentru a fi precizate drepturile acestora. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a adăugat că doar în ultimele trei luni au fost trei cazuri în care în urma informațiilor de la inspectorii voluntari de mediu au fost ridicate trei arme de vânătoare de la braconieri.

Ion Bulmaga a făcut un îndemn către societatea civilă care se preocupă de problemele de mediu să aplice și să obțină statutul de voluntar de mediu și să contribuie nu doar la educarea societății, dar și la îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.