În primul semestru al anului curent, volumul total al vânzărilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut, în comparaţie cu aceeaşi perioada a anului trecut, cu 94,7 milioane de lei (5,4%) şi a însumat peste 1,6 miliarde de lei. Potrivit datelor statistice prezentate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, dinamica negativă a vânzărilor a fost cauzată de diminuarea numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă şi a volumului traficului de voce generat de aceştia, transmite IPN.
Vânzările realizate de Moldcell au scăzut cu 7,6% şi au însumat 451,3 milioane de lei, iar cele ale Orange Moldova s-au diminuat cu 5,3% şi au totalizat circa 1,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, volumul de vânzări ale Moldtelecom (Unite) a crescut cu 8,7% şi a depăşit cifra de 68,1 milioane de lei.
În perioada ianuarie-iunie 2016, numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă s-a micşorat, faţă de finalul anului 2015, cu mai bine de 24,7 mii (-0,6%) şi a alcătuit peste 4,2 milioane, dintre care 3,6 milioane (85,7%) sunt utilizatori activi.
Baza de clienţi ai companiei Orange Moldova a scăzut cu circa 42,5 mii de utilizatori. În acelaşi timp, companiile Moldcell şi Moldtelecom au reuşit să-şi sporească baza sa de utilizatori cu 9,9 mii şi, respectiv, cu 7,8 mii (2,5%).
În aceeaşi perioadă, volumul total al traficului de voce generat de utilizatorii de telefonie mobilă s-a micşorat, comparativ cu primul semestru al anului 2015, cu 72 de mii de minute şi a însumat circa 3,7 miliarde de minute.
Specialiştii ANRCETI invocă drept cauză principală a scăderii volumului de vânzări ale serviciilor de telefonie mobilă faptul că tot mai mulţi utilizatori care dispun de telefoane inteligente preferă să utilizeze serviciul voce prin reţelele de Internet mobil (Skype, Viber etc).