În luna februarie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 88,83 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 5,2% comparativ cu februarie 2018. Cei mai mulți bani au venit din Uniunea Europeană – 44,5%, din CSI – 21,7% și din restul lumii – 33,8%, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al BNM se menționează că în distribuția pe state a provenienței transferurilor sunt de remarcat cele din Israel, cu o pondere de 20,8% (18,51 milioane de dolari). Acestea sunt în creștere cu trei puncte procentuale comparativ cu februarie 2018. Următoarele sunt transferurile din Federația Rusă cu o pondere de 20,6%, Italia – 12,7%, SUA – 8,2%, Germania – 7,5%, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 6,2 la sută, Franța – 4,5% etc.
Cele mai multe remitențe au fost făcute în euro – 55,4%, în creștere cu mai bine de zece puncte procentuale. Acestea sunt urmate de transferurile în dolari SUA – 41,4%, care sunt în descreștere cu peste șapte puncte procentuale comparativ cu februarie 2018. Transferurile în ruble rusești au constituit 3,2%, în descreștere cu 2,8 puncte procentuale.
Pe parcursul perioadei ianuarie-februarie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 174,82 milioane dolari, cu 7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Banca Națională precizează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și alte transferuri unilaterale. Printre acestea se numără transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților, transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova, pensii și indemnizații.