Volumul defrişărilor de pădure ilegale egal cu cel al defrişărilor legale, conducerea Moldsilva
Actuala conducere a Agenţiei de Stat „Moldsilva” a preluat conducerea instituţiei cu un deficit la buget de 65 mii lei. Iar angajaţii din domeniul silvic erau obligaţi să presteze anumite servicii care împiedicau procesului de protecţie a Fondului forestier, fapt pentru care erau efectuate defrişări ilegale. Totodată, conducerea Agenţiei susţine că pentru acest an Agenţiei de Stat „Moldsilva” i s-au alocat prea puţini bani pentru a realiza anumite lucruri. Declaraţii în acest sens a făcut directorul Agenţiei de Stat „MoldSilva” Gheorghe Vdovâi, în cadrul unei conferinţe de presă, ţinută cu ocazia împlinirii unui an de activitate, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Gheorghe Vdovâi, capacitatea „Moldsilva” a fost afectată în special de numărul redus al personalului responsabilitatea pentru care o poartă conducerea anterioară. În acelaşi context, el a declarat că şi defrişările ilegale efectuate anterior sunt un motiv pentru care dezvoltarea ramurii pe care o conduce a staţionat. Gheorghe Vdovâi afirmă că volumul defrişărilor ilicite era, practic, echivalent cu cel al defrişărilor legale. Oficialul spune că lemnul era utilizat în special drept combustibil, dar nu exclude posibilitatea ca acesta să fi fost şi exportat peste hotarele ţării în scopul producerii mobilei.
Gheorghe Vdovâi afirmă că Agenţia „Moldsilva” are peste 700 de contracte de arendă a terenurilor forestiere. Toate aceste contracte sunt încheiate conform principiilor Codului Silvic, fapt care permite utilizarea resurselor forestiere conform principiilor de arendă. De la arenda fondului forestier în buget vin aproximativ 9 milioane lei anual. În acest an au fost sădite 707 hectare de pădure.
Conform Curţii de Conturi, fosta conducere a Agenţiei de Stat „Moldsilva" a sustras 83 de milioane de lei din fondurile publice în perioada 2008-2009. De asemenea, „Moldsilva" a cheltuit conform 211 mii de lei pentru acordarea ajutoarelor materiale celor 20 de angajaţi ai întreprinderii. Iar managementul ineficient în procesul de prelucrare a lemnului s-a soldat cu pierderi de 5,3 milioane de lei. Totodată, au fost depistate delapidări la întreprinderile silvice din subordinea Agenţiei în mărime de 2,5 milioane de lei.