Miza alegerilor parlamentare din 24 februarie este readucerea statului de drept, a democrației și triumfarea justiției, iar voința poporului să fie respectată la toate nivelurile, inclusiv în Parlament, consideră unii candidați la funcția de deputat. Alți concurenți electorali văd viitorul Republicii Moldova alături de România și, în opinia lor, miza alegerilor este promovarea la maximum a mesajului unionist prin accederea acestuia în Parlament, iar ca urmare procesul de reunificare a Republicii Moldova cu România să intre pe linie dreaptă. Totodată, unii candidați la funcția de deputat consideră că toate problemele în stat se trag de la corupție și acest flagel nu poate fi combătut decât prin aplicarea pedepsei cu moartea în cazul funcționarilor. Declarații în acest sens au făcut reprezentanții Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Politic „Democrația Acasă” și ai Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, participanți la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 103-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
Teodor Cârnaț, candidat din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, consideră că formațiunea pe care o reprezintă va fi prima care va aduce cu adevărat voința poporului în parlamentul Republicii Moldova. „Suntem o echipă care avem în spate un bagaj bun de cunoștințe, fiindcă vârsta medie a celor care participă în alegeri este de 49 de ani. În cadrul listei de partid avem 34-35% persoane care sunt doctori în științe și doctor habilitați în științe. În jur de 40% avem persoane care sunt de profesie juriști, iar restul de profesie pedagogi, ingineri, jurnaliști. Avem persoane care sunt de profesie medici. În felul acesta în rândul celor 30 de candidați la funcția de deputat aveam reprezentanți din aproape toate sferele sociale sau asociative cu sferele sociale”, a menționat Teodor Cârnaț, candidat din partea concurentului electoral nr.9 pe circumscripția națională.
În opinia sa, miza alegerilor din 24 februarie 2019 este democrația, statul de drept, triumfarea justiției, dar și readucerea organelor de drept în serviciul poporului. „Și nu în ultimul rând, deputatul trebuie să cunoască că el este sluga sau se află în serviciul poporului, dar nu în serviciul unui partid sau al unei clientele mafiotice, oligarhice. El nu trebuie să promoveze ideile oligarhice în Parlament, dar ideile poporului”, a opiniat Teodor Cârnaț. Candidatul a mai spus că formațiunea pe care o reprezintă are șase reale să schimbe la față componența actuală a Parlamentului Republici Moldova, în care să vină persoane care cu adevărat cunosc ce înseamnă un legislativ, cunosc ce înseamnă problemele omului și care știu să rezolve aceste probleme, prin intermediul activismului personal de care au dat dovadă pe parcursul a peste 20 de ani. Teodor Cârnaț a spus că un exemplu în acest sens este liderul partidului Ștefan Urîtu, dar și alți membri, printre care Vladimir Popa, Ion Levința etc.
Anatol Ursu, candidat din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”, a declarat că mișcarea civică unionistă care există de mai bine de zece ani în Republica Moldova a decis, în sfârșit, să facă acest pas spre politică. „Noi nu venim în fața dumneavoastră cu mesaje populiste. Noi nu venim în fața dumneavoastră cu promisiuni de salarii și pensii mai mari, pentru că Republica Moldova nu are o economie sustenabilă, care să le poată garanta. Noi venim cu un mesaj unic, clar, absolut decis și univoc – este vorba despre unirea Republicii Moldova cu România. Tot ce ne angajăm noi în următorii patru ani, după ce vom accede în următorul Parlament, este să promovăm proiecte concrete, care țin de apropierea celor două maluri de Prut și de unirea Republicii Moldova cu România. Este vorba despre poduri peste Prut, despre interconectare energetică și așa mai departe”, a menționat Anatol Ursu, candidat din partea concurentului electoral nr.11. pe circumscripția națională.
În ceea ce ține de lista formațiunii, potrivit lui Anatol Ursu, pe ea nu se regăsește niciun fost premier, fost parlamentar sau membru de guvern. Și aceasta pentru că, în opinia sa, toți cei care au fost până acum la guvernare, prin varii scheme, alianțe de guvernare, varii partide, au decepționat. „Noi credem că este timpul ca o echipă de oameni tineri, cu viziune unionistă, să vină la cârma Republicii Moldova ca să aducă, printr-un discurs pragmatic, cât mai aproape unirea Republicii Moldova cu România, pentru că aceasta este unica șansă pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de un trai mai bun. Și atunci vom putea vorbi și despre interconectarea sistemului de plăți sociale, pensii și indemnizații, vom putea vorbi despre majorarea de salarii, putem vorbi despre drumuri mai bune, nu ca celea pe care le-a făcut guvernarea actuală și acum, mai nou, vedem pe rețele de socializare craterele care s-au format pe „drumurile mai bune” construite de guvernare”, a mai spus Anatol Ursu.
Andrei Donică, candidat din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, susține că scopul principal al formațiunii este stoparea genocidului moldovenilor. Potrivit lui, a promovat acest scop în calitate de activist civic și „locatar” al unicului orășel protestatar anti-genocid permanent, care activează din 2015 și până astăzi există, spre deosebire de altele care, „după ce și-au făcut puțin PR au dispărut din fața Parlamentului și a Guvernului”. „Deci, noi suntem unicii care existăm până acum. Acolo trăiesc diferiți pensionari și alți oameni care nu au unde trăi și au pensii mai mici decât minimul de existență. Considerăm că astăzi pensionarii, invalizii, copiii până la 18 ani și studenții trebuie să obțină pensii, indemnizații și alocații cel puțin la minimul de existență. Pentru aceasta și luptăm, pentru aceasta și vom face tot posibilul ca să nu fie până la urmă așa cum s-a scris în raportul ONU, că până în 2100, noi, Republica Moldova, putem să disparem de pe fața lumii, deoarece tot mai puțini moldoveni sunt”, susține Andrei Donică, candidat din partea concurentului electoral nr.12 pe circumscripția națională.
În opinia sa, miza alegerilor este una foarte mare și trebuie de luptat pentru neam, pentru că dacă dispare neamul moldovenilor, dispare și țara. Candidatul afirmă că genocidul cu care luptă formațiunea sa, este generat de corupția mare, iar până nu va fi oprit acest fenomen, nu sunt șanse să fie stopat și genocidul moldovenilor. Andrei Donică a declarat că „Speranța-Надежда” este unica organizație social-politică pe buletinele de vot și nu este un partid politic, pentru că membrii acesteia sunt contra tuturor partidelor politice. Potrivit lui, formațiunea, deși nu este la putere, luptă și deja are înaintate în instanță peste 140 de cereri în cazul pensionarilor care au pensii mai mici decât minimul de existență. Acesta a mai spus dacă Mișcarea nu va accede în Parlament, oricum va continua lupta. În opinia sa, dacă nu va fi stopată corupția, nu există șanse de scăpare pentru țară. De aceea, spune Andrei Donică, Mișcarea, unica formațiune care vine cu această propunere, consideră că trebuie să existe pedeapsa cu moartea pentru actele de corupție în rândul deputaților, miniștrilor și al altor funcționari. În caz contrar, consideră concurentul, „jocul de-a reformele va mai continua încă 20 de ani”.
La dezbaterile de luni a fost invitat și reprezentantul Partidului Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr.10, care nu a onorat invitația.
La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a onorat invitația. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic „Partidul Nostru” și ai Partidului Național Liberal,
Pentru marți, 5 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist și Partidului Liberal.
Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.