„Renunțând la geopolitică, oamenii pentru întâia dată au votat pentru schimbări de importanță vitală”, afirmă Ana Mihailov, conducătorul biroului Fundației Friedrich Ebert la Chișinău, într-un interviu publicat pe platforma multilingvă online „IPG – Politica internațională și societatea”, aparținând Fundației în cauză și fiind dedicată chestiunilor de politică internațională și de securitate, de integrare europeană și de ecologie.
Faptul că partidul creat de președinta Maia Sandu a obținut 52,8% din sufragiile alegătorilor demonstrează că „Moldova a trecut cu brio testul la democrație și maturitate”, susține experta. În caz contrar, după ce elementele corupte și-au comasat în ultima perioadă forțele, pericolul ca Moldova să fie sugrumată de cleptocrație și corupție, a fost pe muchie de cuțit.
În opinia Anei Mihailov, multe dintre persoanele care votau înainte pentru formațiunile proruse, au ales de această dată să voteze pentru partidul care și-a propus drept scop eradicarea corupției și a intereselor ascunse, demolatoare pentru societatea moldovenească. Pe de altă parte, și două importante formațiuni unioniste au luat un număr infim de voturi, ceea ce este o mărturie a maturității electoratului, în sens că oamenii au dat prioritate unor probleme reale ale societății lăsând la o parte subiectele animate în mod artificial.
În contextul majorității absolute a Partidului Acțiune și Solidaritate în Parlament, reprezentanta Fundației Friedrich Ebert la Chișinău menționează că interminabilele conflicte între membrii coalițiilor din ultimii ani au cauzat o stare de instabilitate în țară, aceasta ajungând sub controlul unui grup de cleptocrați și chiar al unei singure persoane. „În prezent a apărut posibilitatea ca PAS să pună punct acestei practici și să edifice un sistem politic în conformitate cu standardele democratice.
Solicitată să se refere la predilecția guvernării de la Chișinău de a se menține mereu în echilibrul dintre Rusia și Occident, Ana Mihailov crede că pe segmentul politicii externe nu se vor produce mari schimbări. „Și președinta Maia Sandu, și partidul creat de ea au demonstrat abordări echilibrate în politica externă. Acesta a fost și factorul succesului obținut, atât în campania alegerilor prezidențiale, cât și a celor parlamentare. Dar integrarea europeană este, fără îndoială, prioritatea de bază”, a menționat experta.
Vorbind despre așteptările pe care le are electoratul de la noul legislativ, experta a relevat combaterea corupției și reformarea sistemului justițiar. „Mai mult, președinta Maia Sandu invocă adesea necesitatea unor reforme economice și sociale durabile, în scopul spoririii nivelului de trai al oamenilor și punerii țării pe făgașul modernizării și dezvoltării. Sunt lucruri complicate care nu pot fi schimbate momentan. În timpul cel mai apropiat de la politicieni se va solicita un plan concret, consecvență și profesionalism, iar de la societate – răbdare și disponibilitate de cooperare. Inspiră optimism prezența principalului ingredient, a voinței politice, și această posibilitate de unicat nu poate fi ratată”, a relevat Ana Mihailov.