Intervenția lui Igor Dodon pe marginea răpirii celor patru persoane de către angajații ministerului securității de la Tiraspol, este una conjuncturală în contextul alegerilor prezidențiale și a campaniei electorale. Mai mult decât atât, președintele nu a intervenit niciodată în problema școlilor cu predare în limba română din regiune, deși ar fi primit multe solicitări de acest gen din partea unor ONG-uri, notează IPN.
„Igor Dodon nu trebuie să facă PR politic pe chestia aceasta. Toate structurile de stat trebuie să se sesizeze și să lucreze așa cum trebuie. El a fost în teritoriu în ziua aceea și nu a spus niciun cuvânt. A ieșit doar astăzi cu niște aprecieri răsunătoare că, iată, „eu am rezolvat un caz”. Dar dacă nu ar fi rezolvat acest caz, ar fi ieșit cu asemenea aprecieri și noi am fi auzit despre implicarea sa?”, a declarat Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, în cadrul emisiunii de joi seara „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Politologul Pavel Midrigan afirmă că același lucru s-a întâmplat și în preajma alegerilor parlamentare din 2019, atunci când au fost eliberați piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. În opinia analistului, pe seama cazului respectiv, fiecare a încercat să câștige teren politic.
Întrebat dacă acesta este un scenariu bine pus la punct în context electoral, Vladislav Kulminski afirmă că acest lucru se va afla în viitorul apropiat. „Eu nu sunt sigur că acesta a fost un scenariu. Cred că peste câteva săptămâni noi vom putea să venim cu niște aprecieri foarte exacte, dar acum este dificil să spui ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a menționat că a cerut „eliberarea cât mai rapidă a cetățenilor moldoveni”, iar „demersurile făcute au adus rezultatele dorite”.
În data de 7 octombrie, un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea casei, în orașul Camenca din regiunea transnistreană. Procuratura Generală a inițiat un dosar penal „pe faptul răpirii unei persoane” și „uzurpare de calități oficiale” de către angajații structurilor de forță ale autoproclamatei rmn. Alexandru Jizdan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a anunțat despre răpirea a patru persoane, în total, dintre care două din Camenca, de către angajații ministerului securității de la Tiraspol. Este vorba despre un polițist, un angajat al Agenției Servicii Publice (ASP) și alte două persoane despre care nu se cunoaște practic nimic.
Tiraspolul a anunțat despre eliberarea celor patru persoane, reținute pentru „comiterea unei serii de infracțiuni” pe teritoriul transnistrean.