Judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, după ce președintele Igor Dodon a semnat decretul în acest sens. Reacția opoziției nu întârziat, care menționează că „Igor Dodon continuă să numească corupți în funcții”, transmite IPN.
Decretul prezidențial de numire în funcție a lui Vladislav Clima a fost semnat pe 2 septembrie și a fost publicat astăzi, 4 septembrie, în Monitorul Oficial. Președinția nu a anunțat despre semnarea decretului în cauză.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că președintele Igor Dodon, numindu-l pe Clima în funcția de președinte al Curții, continuă să numească corupți în funcții. „Corupți care își bat joc de justiție și de oameni. Dodon l-a făcut pe Clima președintele Curții de Apel. Clima este cel care a decis că votul oamenilor nu valorează nimic și a menținut decizia de anulare a alegerilor din Chișinău. Așa Dodon se pregătește de fraudarea alegerilor? Dodon are nevoie de slujitori fideli în alegerile prezidențiale pentru că știe deja că oamenii vor vota împotriva lui?”, menționează lidera PAS într-o postare pe Facebook.
În data de 28 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia CSM a fost criticată de opoziție, dar și de societatea civilă, care menționau că judecătorul Clima este unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor în Chișinău din 2018.
Vladislav Clima și-a început activitatea de magistrat în 2006, la Judecătoria Ciocana, municipiul Chișinău, devenind vicepreședinte al acestei instanțe în 2009. În ianuarie 2011, a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. Prin decret prezidențial, în februarie 2014, Vladislav Clima a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. În februarie 2017, a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, CSM nu a fost de acord cu promovarea în funcție a judecătorului Vladislav Clima, luând decizia să amâne remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecție și cariera judecătorilor în cazul lui Clima.
Președintele interimar al CSM de atunci, Dorel Musteață, declara că în privința magistratului Clima există mai multe obiecții. Potrivit lui, în spațiul public a fost prezentată o hotărâre, pe care a pronunțat-o Vladislav Clima, cu privire la încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă din offshore în folosul unei firme din Moldova. Un alt caz în care ar fi vizat judecătorul se referă la o hotărâre a Curții de Apel Chișinău, prin care unei firme i-a fost atribuit un teren de 1,1 ha dintr-un parc public. Decizia instanței de apel a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.