Vladimir Voronin se pronunţă pentru eficientizarea gestionării şi controlului asupra patrimoniului public
Vladimir Voronin se pronunţă pentru identificarea unor instrumente de încurajare a deetatizării obiectelor patrimoniului public, pentru o mai bună gestionare a lor, pe de o parte, şi pentru asigurarea unui control eficient din partea Agenţiei de privatizare asupra respectării obligaţiunilor contractuale. Despre acesta şeful statului a anunţat miercuri, 15 martie, în cadrul unei şedinţe consacrate problemelor privatizării şi gestionării patrimoniului statului.
Participanţii la şedinţă au menţionat necesitatea perfecţionării mecanismului de reprezentare a statului în întreprinderi, a sistemului de evidenţă a proprietăţii statului, precum şi a gestionării mai eficiente a cotelor-părţi ale statului în întreprinderi, imobile sau terenuri.
S-a propus elaborarea, pentru anul 2007, a unei noi concepţii, iar în baza ei a unui noi legi cu privire la privatizare, ajustat la noile realităţi social-economice interne şi externe, în special la situaţia atestată pe piaţa de capital.
Vladimir Voronin a specificat că viitorul program de privatizare trebuie să reflecte ataşamentul ferm al Republicii Moldova faţă de reformele de piaţă. „Noul program trebuie să contribuie la consolidarea unei economii viabile, bazate pe concurenţă şi transparenţă, deschidere pentru investiţii, şi, totodată, să corespundă intereselor strategice ale ţării în domeniul securităţii economice şi sociale”, a spus şeful statului.
La şedinţă au participat prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanâi, ministrul economiei şi comerţului Valeriu Lazăr, directorul Agenţiei de privatizare de pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului Cornelia Cozlovschi şi consilierul prezidenţial în problemele economice, Oleg Reidman.
Programul de stat de privatizare pentru anii 1997-1998 a fost anterior prelungit până la 31 decembrie curent.