Vladimir Voronin a răspuns declaraţiilor lui Traian Băsescu
„Sper că aprecierile dure ale preşedintelui Traian Băsescu vor constitui obiectul unei investigaţii speciale în cadrul Uniunii Europene, care este obligată să poarte răspundere colectivă pentru acţiunile unei ţări care a procedat la provocarea de ciocniri stradale în altă ţară”, a declarat joi, 15 aprilie, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, în cadrul unui discurs televizat la postul „Moldova 1”, plătit din banii contribuabililor, transmite Info-Prim Neo.
Vladimir Voronin a declarat că „sacrificarea instituţiilor democratice de către unele forţe în cadrul evenimentelor din 6 şi 7 aprilie au aruncat ţara înapoi în atmosfera fricii şi neîncrederii de la începutul anilor 90”. „Dar aceste provocări au eşuat (...). Puterea nu s-a lăsat atrasă în acel joc periculos, în care nu se respectă nici un fel de reguli, joc pe care încearcă să-l impună oponenţii liberali. Astăzi puterea este preocupată cel mai mult de sarcinile unificării societăţii, vindecării acelui traumatism politic, care a polarizat opinia publică, a condus la crearea unei atmosfere de „război rece” între diferite tabere politice”, a declarat şeful statului.
Despre discursul preşedintelui român Traian Băsescu, rostit la 14 aprilie în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României, Vladimir Voronin a spus că este „de la început până la sfârşit un exemplu de revanşism statal”. Voronin a regretat faptul că omologul său român „şi-a exprimat dubiile vizavi de concluzia observatorilor europeni cu privire la faptul că alegerile din Moldova au avut caracter democratic şi au fost libere, a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a R. Moldova e constituită din români, s-a angajat să sporească sprijinul organizatoric şi financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidării Moldovei, s-a adresat către tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate şi a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României”. „Dacă toate acestea nu înseamnă amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova şi instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului internaţional, toate acestea pot fi calificate în termeni mai duri”, a declarat Vladimir Voronin.
Preşedintele a mai spus că în timpul desfăşurării evenimentelor din 7 aprilie, a aşteptat „în zadar o reacţie de condamnare din partea României. A urmat însă o tăcere stranie şi elocventă”. „În acel moment critic, noi am fost nevoiţi să declarăm ambasadorul României persona non grata. Pe parcursul întregului său mandat, acest diplomat a transformat ambasada condusă de el nu într-un loc al dialogului politic dintre două state, ci într-un loc de întâlniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldoveneşti, care caută sprijin nu atât din partea societăţii noastre, cât din partea Guvernului României. Dar se dovedeşte că stimatul diplomat se comporta aşa numai de aceea că, în primul rând, pentru propriul său preşedinte nu există noţiunile de identitate moldovenească şi de independenţă moldovenească”, a spus Vladimir Voronin.
Preşedintele moldovean a declarat că „problema Basarabiei a devenit un cal de bătaie electoral la Bucureşti”, întrebându-se de ce până în prezent oficialităţile de la Bucureşti nu doresc semnarea tratatului de bază şi celui de delimitare a frontierei R. Moldova.
„Eu consider că trebuie să depăşim naivităţile începutului anilor 90 şi să lăsăm la o parte aerele de superioritate. Ca oameni de stat, avem obligaţia să gândim în mod realist. Altminteri, frustrările cauzate de obsesiile istorice vor provoca tendinţe revanşarde, care sunt deopotrivă şi depăşite, şi antieuropene”, a declarat Voronin.
La finele apelului televizat către cetăţeni, Vladimir Voronin a ţinut să mai amintească despre lozinca cu care a mers Partidul Comuniştilor în cadrul alegerilor din 2009 - „Moldova europeană - o construim împreună!”.