Declarația Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană este una pur politică, fără consecințe juridice, dar foarte periculoasă din punct de vedere politic Declarația nu a fost altceva decât o sarcină îndeplinită a guvernării. Declarația aparține deputatului PSRM, Vladimir Țurcan și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de presă IPN cu tema: „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri şi pericole”.
Deputatul socialist a spus că dacă cei care au lansat această declarație vor susține că își doresc astfel soluționarea cât mai rapidă și pașnică a conflictului transnistrean, atunci toată lumea trebuie să înțeleagă că este o afirmație falsă. „Deoarece rezolvarea acestei probleme nu trebuie să înceapă de la declarații, rezolvarea acestei probleme ce durează de zeci de ani, trebuie pornită de la a face regulă în țară”, a spus Vladimir Țurcan subliniind că rezolvarea conflictului are în fața sa două mari probleme: încrederea scăzută a cetățenilor din stânga Nistrului în clasa politică de la Chișinău și crearea unui nivel de viață social-economic înalt pe malul drept al Nistrului, atractiv pentru cei din regiunea transnistreană.
„De aici trebuie să pornim. Cu regret, actualmente, această problemă poartă un caracter geopolitic, iar acest lucru s-a pornit de la creșterea valului de naționalism. Țin minte foarte bine ce a fost în 1989, când s-a aprobat Legea privind funcționarea limbilor și ceea ce era în Moldova atunci și în jurul sediului Parlamentului la aprobarea legii. Lozincile și chemările la unire, de aici a pornit totul și este produsul nostru autohton. Ulterior, evenimentele s-au dezvoltat în așa măsură că azi această problemă este la intersecția intereselor geopolitice. Aceasta este realitatea”, a afirmat deputatul PSRM.
În viziunea acestuia, soluția conflictului transnistrean este mult mai complicată. ”Menirea politicii externe este de a crea condițiile pe plan extern pentru a rezolva problemele interne ale țării, dar prin declarațiile politice de retragere a forțelor militare din stânga Nistrului se creează probleme în cadrul țării. Mai mult ca atât, parcă intenționat, cei care au făcut această declarație, creează condiții care vor servi un obstacol în procesul de discuții la nivel internațional, dar și la nivelul formatului ”5+2”, recunoscut de toți inclusiv, SUA, UE, OSCE. Încercarea de a porni discuții la nivelul ONU la acest subiect nu este altceva decât o provocare și ca urmare aceasta problemă transnistreană, în cel mai bun caz, va fi înghețată și mai mult”, a mai spus Vladimir Țurcan.
Acesta a venit cu un apel către guvernanți, care trebuie să înțeleagă că populația din Transnistria nu are încredere în guvernarea care promovează ideile unionismului, este favorabilă lărgirii ariei de de acoperire a NATO, inclusiv prin crearea oficiului NATO în țară. ”De asemenea, populația nu are încredere în cei care au furat miliardul din sistemul bancar și nu se grăbesc să-l întoarcă. Trebuie să începem să facem regulă la noi în guvernare, să creăm condiții pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Dacă vrem soluționare pașnică, trebuie să convingem oamenii de acolo, în caz contrar, fără încrede în guvernarea actuală, nu vor înțelege pașii întreprinși în legătură cu retragerea trupelor rusești și vor fi și mai mult înrăiți și îi instigăm și mai mult să se conserveze în această așa-numită „republică”, a adăugat Vladimir Țurcan.
Dezbaterile publice cu tema: „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri şi pericole”, ediţia a 76-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.