Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse. La alegerile prezidențiale din perioada 15-17 martie, conform datelor prezentate de agenția rusă de stat TASS, pentru Vladimir Putin au votat peste 87% din participanții la scrutin, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Putin le-a mulțumit rușilor pentru încrederea acordată. El a mai spus că va face tot posibilul pentru a îndeplini sarcinile care stau în fața țării și pentru a atinge scopurile prioritare. Liderul de la Kremlin a declarat că alegerile din Rusia sunt democratice, spre deosebire de alte state, inclusiv SUA, unde pe larg „sunt utilizate resursele administrative”.

În cadrul conferinței, liderul de la Kremlin a fost întrebat și despre opozantul rus, Alexei Navalnîi, care recent a murit în închisoarea în care era deținut. Potrivit lui Putin, care a comentat pentru prima oară subiectul, au fost și alte cazuri în care oamenii mureau în închisoare. „Oare în Statele Unite astfel de cazuri nu au fost? Au fost și nu o dată”, a răspuns liderul la întrebarea unui ziarist american. Vladimir Putin a vorbit și despre faptul că, înainte cu câteva zile înaintea de moartea opozantului, s-a discutat un schimb între Navalnîi cu alte persoane deținute în state occidentale. „Mă puteți crede sau nu, dar persoana cu care discutam nici fraza nu și-a încheiat-o și eu am spus că sunt de acord. Dar, spre regret, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Era o singură condiție – să nu se mai întoarcă. Se întâmplă astfel, asta este viață”, a mai spus Vladimir Putin.

Conducerea Republicii Moldova nu a publicat deocamdată mesaje legate realegerea lui Vladimir Putin. Felicitări a adresat însă fostul președinte al țării, Igor Dodon. „Îl felicit pe Vladimir Vladimirovici Putin cu ocazia victoriei convingătoare în cadrul alegerilor prezidențiale. A fost un rezultat record – dovadă a unei încrederi masive și susțineri puternice din partea poporului rus”, susține Igor Dodon. Mesaj de felicitare a transmis și politicianul fugar Ilan Șor. „Am convingerea că majoritatea cetățenilor noștri văd în Federația Rusă un prieten și partener de încredere. Eu și echipa mea vom face tot posibilul și imposibilul pentru ca relațiile dintre Moldova și Rusia să devină în cel mai scurt timp posibil cele mai calde și mai prietenoase de-a lungul întregii perioade de independență a Republicii Moldova”, a transmis Ilan Șor.

Pentru alegerile din Rusia, în Republica Moldova a fost autorizată deschiderea unei singure secții de votare – în incinta Ambasadei ruse la Chișinău. Pe parcursul zile de duminică, mai mulți cetățeni ruși au venit să voteze. Aproape de amiază, un bărbat a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, acesta a fost imediat reținut și identificat. În timpul audierilor acesta și-a motivat gestul prin unele nemulțumiri care le are în raport cu acțiunile autorităților ruse.

În pofida faptului că autoritățile de la Chișinău au autorizat deschiderea unei singure secții de votare, administrația regiunii transnistrene a permis deschiderea secțiilor la Tiraspol, Bender, Râbnița și Grigoriopol. Ministerul Afacerilor Externe a condamnat cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului. „Facem apel la comunitatea internațională să sprijine ordinea bazată pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”, menționează instituția. Cu reacții de condamnare au venit și ambasadele mai multor state acreditate în Republica Moldova.

114 milioane de ruși erau eligibili să voteze la alegerile prezidențiale din Federația Rusă. Scrutinul a început vineri și s-a încheiat duminică cu victoria așteptată a lui Vladimir Putin. Ceilalți candidați au acumulat sub 4,5%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.