În condițiile presiunilor enorme din partea guvernării și în condițiile în care toate instituțiile au lucrat pentru PAS, rezultatele opoziției la alegeri sunt foarte bune. Opinia aparține deputatului opoziției parlamentare, Vladimir Odnostalco, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Mizele nelocale ale alegerilor locale”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit deputatului Odnostalco, PAS a înregistrat în scor modest în primul tur al alegerilor locale, fapt ce ar demonstra că guvernarea și-a pierdut legitimitatea.
Potrivit datelor preliminare, la alegerile locale generale din 5 noiembrie, cele mai multe mandate în consiliile raionale și municipale le-a obținut PAS – 357, pe locul doi plasându-se PSRM, care a obținut 256 de mandate. Socialistul Vladimir Odnostalco spune că rezultatul PSRM este unul foarte bun în condițiile presiunilor exercitate de PAS la adresa oponenților săi politici.
„Din punctul meu de vedere, rezultatele alegerilor sunt un eșec pentru partidul de guvernare. În condițiile când Comisia pentru Situații Excepționale administrează țara, când totul este subjugat partidului de guvernare și toate instituțiile au lucrat pentru PAS, inclusiv conducerea țării, rezultatele opoziției sunt foarte bune. Guvernarea a declarat că va învăța din greșeli, credem că asta va însemna noi presiuni la adresa opoziției, de asemenea, va fi înăsprită atitudinea față de instituțiile media, ca să fie îngrădită posibilitatea opoziției de a comunica cu alegătorii. Vedem că se întețesc deciziile guvernării de a priva opoziția de posibilitatea de a comunica cu oamenii, vedem centrul PATRIOT care a fost creat și credem că vor continua în același ritm. Toate aceste acțiuni sunt acoperite de retorica privind salvarea parcursului european”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco.
Potrivit deputatului Odnostalco, candidații PAS la funcția de primar au obținut victoria în puține localități, raportat la numărul total de primari din țară, fapt ce denotă o scădere a legitimității guvernanților. Vladimir Odnostalco spune că dacă puterea va împărți bani primăriilor pe criterii politice, o mare parte din administrațiile publice locale vor rămâne fără fonduri.
„Astăzi, majoritatea parlamentară nu mai reflectă opțiunea oamenilor, și-a pierdut legitimitatea. În Parlament au mulți deputați, dar în popor situația e alta. Noi vom lucra în continuare și vom avea grijă să demontăm aceste sperietori care vin din partea guvernanților, ca de exemplu că bugetul nu va fi distribuit primăriilor unde ei au pierdut. Noi vom avea grijă ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că dacă vor acționa astfel asta ar însemna că o mare parte din țară rămâne fără bani. După turul doi prognozăm că partidul de guvernare va avea în jur de 300 de primari. În total, în țară sunt 898 de primari. 600 de primari, 2/3 din populație nu va obține finanțare? Asta ar fi o catastrofă”, a spus deputatul opoziției parlamentare.
Vladimir Odnostalco spune că opoziția își va continua activitatea în beneficiul cetățenilor, fără a diviza societatea pe criterii politice și geopolitice. Potrivit deputatului, Republica Moldova este un stat neutru și orice înarmare este inoportună.
„Vom lucra în continuare pentru cetățeni, fără ca să-i divizăm în oameni buni și oameni răi, în ai noștri și ai lor, în proeuropeni și cei care-și doresc să facă totul pentru Republica Moldova. Când spui că ești proeuropean, dar natalitatea este negativă și înregistrează cel mai rău indicator din ultimii 175 de ani, 38 de mii de oameni de vârstă medie au plecat din țară, asta nu este proeuropenism. De ce avem nevoie de Moldova fără moldoveni? Nu trebuie să atragem războiul pe teritoriul țării noastre. Când pe teritoriul țării vin avioane militare cu armament din alte țări, cui trebuie asta? Noi suntem un stat neutru, dacă nu vom atinge pe nimeni, vom trăi, în continuare, în pace”, a spus deputatul Vladimir Odnostalco.
Dezbaterea publică la tema: „Miza nelocală a alegerilor locale” este ediția a 294-a din ciclul de dezbateri: „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.