Mass-media rămâne în continuare în atenţia Parlamentului, în deosebi la etapa actuală, când orientarea acestuia este spre perfecţionarea şi armonizarea la standardele europene. Declaraţia aparţine preşedintelui Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Media Azi, Vladimir Hotineanu a spus că la etapa actuală, continuă lucrul asupra proiectului Codului audiovizualului. Comisia planifică să-l propună plenului Parlamentului spre examinare în prima lectură în 2016. Cât despre legea cu privire la publicitatea, Vladimir Hotineanu a spus că aceasta necesită o actualizare serioasă şi speră că Guvernul va veni cu propuneri.
Totodată, Vladimir Hotineanu a declarat că pe agenda de lucru a Comisiei se află mai multe proiecte de acte legislative ce vizează aspecte privind protejarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova. Acesta s-a referit la două proiecte de lege privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului. Potrivit lui, ambele au fost discutate public şi expertizate de instituţii europene.
Întrebat de ce jurnaliştii încă nu au acces liber la şedinţele în plen ale Parlamentului, Vladimir Hotineanu a spus că aceste decizii au reieşit din posibilităţile de care dispune sala de plen pentru a asigura condiţii adecvate jurnaliştilor cu scopul reflectării activităţii deputaţilor.
Vladimir Hotineanu a remarcat de asemenea, că la etapa actuală, fenomenul de manipulare în mass-media nu este strict reglementat de legislaţia naţională. Acesta a menţionat că pentru a exclude apariţia fenomenului manipulator este necesar ca jurnaliştii să se ghideze nu doar de prevederile legale, dar şi de principiile Codului deontologic. Totodată preşedintele Comisiei a spus că nu poate fi admisă monopolizarea mijloacelor de informare în masă.
Întrebat despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru ca proiectul cu privire la legea poştei să nu ducă la falimentarea presei scrise, Vladimir Hotineanu a declarat că acesta reprezintă o condiţionalitate din Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. Potrivit lui, în cadrul Comisiei au fost examinate propunerile Asociaţiei Presei Independente pe marginea acestui proiect de lege. Ca urmare, au fost elaborate amendamente pentru lectura a II-a a proiectului de lege. Amendamentele au fost transmise Comisiei Economie, Buget şi Finanţe.