Vladimir Bolea și Ursula von der Leyen discută despre sprijinul UE pentru fermierii moldoveni

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali au discutat despre Fondul de Solidaritate și Dezvoltare a Agriculturii, care are drept scop sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale și de schimbările climatice. Vicepremierul a menționat scrisorile pe care le-a trimis către toate statele membre ale UE, prin care a solicitat sprijin pentru acest fond. Potrivit ministrului, agricultura moldovenească are nevoie de un parteneriat puternic cu Uniunea Europeană pentru a face față provocărilor climatice tot mai mari, transmite IPN.

Vladimir Bolea a informat oficialul european despre situația critică cu care se confruntă sectorul agricol din cauza secetei severe și a arșiței din vara anului 2024, care au provocat scăderi majore ale producției agricole și au generat dificultăți economice serioase pentru agricultorii moldoveni, în special producătorii de cereale. Vicepremierul a evidențiat că sprijinul UE este necesar nu doar pentru a asigura continuitatea producției agricole în Republica Moldova, ci și pentru a contribui la modernizarea și reziliența sectorului agricol, prin investiții în infrastructura agricolă, tehnologii și soluții durabile.

„Un subiect aparte l-a ținut și cooperarea foarte bună între autoritățile sanitare moldovenești și cele europene, prin care Republica Moldova a reușit să se alinieze la rigorile europene și să realizeze zilele acestea primele exporturi de carne și ouă de pasăre în Uniunea Europeană. Vicepremierul a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat până în prezent și a subliniat necesitatea continuării acestei colaborări pentru a proteja și dezvolta sectorul agricol, atât de important pentru economia și stabilitatea țării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Discuțiile celor doi oficiali au avut loc în contextul vizitei președintei Comisiei Europene la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.