Vladimir Bolea: Partidele de la guvernare mimează discuțiile pe seama sistemului electoral

La etapa actuală partidele de la guvernare, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, nu fac altceva decât să mimeze discuțiile pe seama sistemului electoral, iar atunci când se vorbește despre un consens în societate, acesta trebuie divizat în unul existent în Parlament și unul în opoziție. Partidul Acțiune și Solidaritate consideră inutile discuțiile despre schimbarea sistemului electoral în Moldova, la baza cărora au stat mai multe momente catalogate drept informații mincinoase. Afirmații în acest sens a făcut reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, la dezbaterile publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Vladimir Bolea a spus că PAS nu a participat și nu va participa la discuțiile organizate de partidele de la guvernare pe seama schimbării sistemului electoral. „Vedem o minciună totală de la început până la urmă, o manipulare extraordinară a societății, lucru care nu poate fi susținut de PAS sub nicio formă. Din acest considerent noi nu ne putem implica în acest joc al puterii și noi în mod consecvent la nivel internațional și în țară ne menținem aceiași poziție. În momentul în care ne vom implica în discuții noi nu am face nimic altceva decât am legitima niște acțiuni total nedemocratice din partea lor, noi nu am valora în discuțiile lor decât o bifă pe hârtie”, a spus Vladimir Bolea.

Potrivit reprezentantului PAS, Republica Moldova trece printr-o etapă de criză politică cum nu s-a mai văzut până acum, iar la etapa actuală nu se poate vorbi despre un consens larg în ceea ce privește puterea și opoziția. Moldova ar trebui să se axeze pe probleme mult mai stringente cum ar fi securitatea energetică, dezvoltarea economică a Republicii Moldova, reforma administrativă etc.

„Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor au reușit să bage toată țara și organismele internaționale în discuții inutile despre schimbarea sistemului. Noi cu siguranță ne-am implicat în aceste discuții și spunem sus și tare la toate nivelele că cel mai mare pericol pe care o paște pe Republica Moldova și pe noi ca cetățeni este instaurarea unui regim dictatorial nemaivăzut în Moldova”, a menționat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea este de părere că impactul extern este unul extrem de important pentru Republica Moldova și că a fost un succes plasarea pe agenda de lucru a Partidului Popular European și a Consiliului Europei problema Republicii Moldova. „Asistența financiară de 100 de milioane de euro acordată Moldovei de către Parlamentul European cu siguranță va fi acordată condiționat, cu siguranță vor fi restricționate și făcute incursiuni privind cheltuirea acestor bani. Eu cred că rezultatul muncii care a fost depusă de partidele de opoziție vor fi în favoarea societății și în favoarea Republicii Moldova, în timp”, a spus Vladimir Bolea.

Dezbaterile publice cu tema „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” și au fost desfășurate cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

  • vladimir bolea despre schimbarea sistemului electoral.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.