Reprezentanții guvernării dau asigurări că, deși se discută mult despre o eventuală criză alimentară, foamete în Republica Moldova nu va fi. Deputatul PAS, Vladimir Bolea spune că țara nu se va confrunta cu o lipsă a produselor, ci cu un preț majorat al acestora. Potrivit deputatului, statul monitorizează constant prețurile și intervine atunci când sunt sesizate abuzuri. De cealaltă parte, agricultorii cer autorităților demonopolizarea pieței și sprijin majorat fermierilor mici și mijlocii, notează IPN.
Deputatul PAS, Vladimir Bolea, dă asigurări că nu există premise pentru o criză alimentară de proporții în Republica Moldova. Potrivit oficialului, în urma sistării exporturilor de grâu, țara și-a făcut stocuri care i-ar asigura consumul intern pentru o perioadă de 300 de zile. Totuși, potrivit reprezentantului guvernării, cea mai mare problemă este astăzi creșterea galopantă a prețurilor.
„Foamete în Republica Moldova nu va fi. Principala preocupare a Guvernului este cum să controleze prețurile. Criza în Republica Moldova nu va fi generată de lipsa produselor, ci de prețurile exorbitante. În privința produselor alimentare s-a luat decizia la nivelul Comisiei Situații Excepționale de a extinde lista produselor social importante, până la 20 de produse de bază, prețul cărora este reglementat de stat. Este vorba, inclusiv, de legume. Adaosul comercial în cazul legumelor este plafonat până la 20%”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
Agricultorii spun că statul ar trebui să vină cu suport suplimentar pentru producătorii mici și mijlocii, astfel încât aceștia să-și proceseze produsele, reducând dependența Republicii Moldova de importuri.
„Strategia securității alimentare trebuie revizuită. Majorarea recentă a prețului la ulei a demonstrat cât de vulnerabilă este Moldova în fața unui cerc restrâns de oameni care controlează procesul de păstrare a produselor, transportul și exportul lor și controlează deja și etapa procesării. Astfel, acest grup de oameni influențează lejer prețul produselor. Din păcate, în tot acest proces, statul nu este un jucător. Statul trebuie să asigure demonopolizarea și să susțină producătorii mici și mijlocii”, a spus președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna aprilie 2022 prețul produselor alimentare a crescut cu 30,17% față de aceeași perioadă a anului trecut.