Vladimir Bolea: Cuvântul care ar caracteriza acum starea naţiuni este demoralizarea

Cuvântul care ar caracteriza acum starea naţiunii este demoralizarea, iar politicienii ar trebui să lupte acum pentru mobilizarea şi consolidarea societăţii, ca la 30 octombrie poporul să aleagă un preşedinte care ar genera schimbări în ţară. De această părere este Vladimir Bolea, vicepreşedintele organizaţiei municipale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

Vladimir Bolea a menţionat că acest scrutin prezidenţial reprezintă pentru partidul din care face parte o perioadă de control. „Asistăm la un proces de colectare inechitabilă şi absolut ilegală a semnăturilor în susţinerea candidaţilor, şi ne referim la partidele de la putere”, a remarcat politicianul.

Referindu-se la jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova, Vladimir Bolea a remarcat că furtul miliardului a marcat mult istoria ţării. „Avem doi ani în care se tergiversează investigaţia, nu avem niciun vinovat. Soluţia se pare că nu convine persoanelor care stau la cârma statului. Una din priorităţile viitorului preşedinte ar trebui să fie investigarea unde au dispărut banii şi cine se face vinovat”, a remarcat politicianul.

Cât ţine de stabilitatea la care fac referire reprezentanţii autorităţilor, Vladimir Bolea apreciază că de fapt nu s-a schimbat nimic în ceea ce ţine de actorii politici, şi ar prefera ca în ţară să fie o stare de criză politică, în sensul luptelor şi a evoluţiei, deoarece stabilitatea declarată acum este de fapt o stagnare.

Politicianul a mai spus că în Moldova votul geopolitic persistă şi aceasta demonstrează că statul este eşuat, iar cetăţenii văd salvarea sau dinspre UE şi România, sau dinspre Federaţia Rusă. Iar în ceea ce ţine de scrutinul prezidenţial, Vladimir Bolea crede că cetăţenii trebuie să aleagă o persoană integră, inteligentă şi profesionistă, ei trebuie să citească programele, să-i asculte pe candidaţi, ca să tragă concluziile corecte.

Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE