Așteptările de la Executivul Gavrilița sunt extrem de mari, iar noua guvernare ar trebui să se axeze pe aspectele ce vizează îmbunătățirea calității vieții oamenilor și asigurarea finalității dosarelor de rezonanță. Sunt opiniile comentatorului politic, Vlad Țurcanu, exprimate în timpul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN, după votul de învestitură acordat Cabinetului de Miniștri de către Parlament. Potrivit expertului, actualul trio Președinție-Parlament-Guvern reprezintă formula în care cetățenii au investit speranțe enorme, notează IPN.
Potrivit expertului politic, cetățenii au așteptări uriașe de la activitatea noului Guvern, iar actuala echipa guvernamentală este una fără experiență în domeniul gestionării activităților publice.
„Acest Guvern este o reeditare a speranțelor din 1991. De atunci, am avut parte de tot felul de zvârcoliri care au ținut Republica Moldova în loc, au tot amânat reformele care să o plaseze alături de țările cu care am pornit la același drum în 1991. Așteptările sunt foarte mari, iar experiența lipsește din dreptul unor miniștri, iar speranța este ca ei să învețe foarte repede”, a spus comentatorul politic, Vlad Țurcanu.
Potrivit lui Țurcanu, victoria PAS la alegerile din 11 iulie este expresia unui credit enorm de încredere acordat de către cetățeni pentru programul electoral al formațiunii.
„PAS n-a făcut decât să preia aspirațiile și doleanțele cetățenilor și să le pună într-o anumită ordine și să vină cu ele în campanie. Oamenii s-au regăsit în acest program electoral. În plus, există și elementul încrederii, pentru că dacă partidul Șor spunea că va da pensii de 10 mii de lei, este clar că cetățenii deja știau despre Șor că este unul dintre artizanii furtului miliardului și câtă încredere puteau avea în el? Miza s-a pus pe oamenii care au girul Maiei Sandu, președintele Sandu garantând pentru oamenii din PAS”, a mai spus Vlad Țurcanu.
Prioritățile imediate ale guvernării PAS ar trebui să se axeze pe aspectul relansării economice, care să ducă la majorarea veniturilor cetățenilor și reforma justiției, mai spune expertul.
„Această guvernare trebuie să dea lovituri de imagine, să facă în așa fel, ca figurile care au demonstrat sfidare și au acționat împotriva intereselor publice, să plătească. Este una din așteptările oamenilor, în termeni mai duri, ar însemna „să curgă sânge”. Pe de altă parte, ar trebui să existe schimbări la nivelul bunăstării populației și la nivelul infrastructurii, pentru că oamenii rețin asemenea schimbări pe termen lung”, a spus Țurcanu.
Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit astăzi, 6 august 2021, cu voturile a 61 de deputați PAS.
Dezbaterea publică „Guvernul a fost învestit: Ce vrem noi? Ce poate el?” organizată de Agenția de presă IPN, este parte a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.