Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au fost incluși pe lista sanțiunilor aplicate de SUA

Oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, dar și persoane din anturajul acestora au fost incluși pe lista sancțiunilor aplicate de către Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Potrivit diplomatului american, sancțiunile aplicate presupun că celor doi oligarhi le sunt blocate conturile sau orice active de pe teritoriul SUA. De asemenea, sunt interzise tranzacțiile către aceste persoane, fiindu-le interzis și accesul pe teritoriul SUA în calitate de imigranți sau non-imigranți, transmite IPN.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat că Departamentul Trezorerie al SUA a aplicat sancțiuni față de doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și față de mai multe entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și implicare în procesele electorale.

„Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și alte persoane supuse sancțiunilor astăzi nu vor fi eligibile pentru a intra în SUA ca imigranți sau non-imigranți. Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Vlad Plahontiuc este sancționat în baza legii Magnițki pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Mituirea forțelor de ordine de către Plahotniuc pentru a menține loialitate și a asigura controlul în anul 2018 asupra instituțiilor statului. Ilan Șor și soția sa, Sara Șor, Partidul Șor și câțiva cetățeni și entități ruse sunt sancționați în baza legii care blochează proprietatea persoanelor implicate în activitățile externe dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse” , a spus diplomatul american.

Potrivit ambasadorului, persoanele din Federația Rusă care se regăsesc pe lista sancțiunilor aplicate de SUA s-au implicat în procesul electoral din Republica Moldova în interesul Guvernului Federației Ruse, acționând pentru a sprijini interesele Moscovei în Parlamentul Republicii Moldova în anul 2021.

„Au cooperat cu Rusia și alți oligarhi pentru a instiga tulburările chiar recent, în iunie 2022. Cetățenii ruși sancționați astăzi au participat la un efort amplu de subminare a statului de drept și de influențare a alegerilor și a politicii interne ale Republicii Moldova pentru a promova interesele Rusiei”, a spus ambasadorul Kent D. Logsdon.

Potrivit diplomatului american,  sancțiunile aplicate astăzi reprezintă un sprijin pentru eforturile autorităților de la Chișinău de eliminare a corupției și influenței străine nocive cu care se confruntă Republica Moldova de mult timp.

„Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor care se află în SUA sau sunt deținute sau controlate de alte persoane în SUA sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezorerie. Pe lângă sancțiunile împotriva acestor oligarhi notorii, SUA au luat măsuri pentru a contracara campaniile persistente ale influenței dăunătoare a Guvernului Federației Ruse prin impunerea sancțiunilor asupra unor persoane și entități asociate Rusiei. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacție efectuate de către persoane din SUA și orice alte tranzacții pe teritoriul SUA”, a spus ambasadorul Kent D. Logsdon.

Dat în căutare internațională, fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, i-a fost aplicată interdicția de a intra în Statele Unite încă în ianuarie 2020, din cauza implicării oligarhului în acte de corupție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.