Vlad Plahotniuc: „Peste un an Moldova trebuie să fie gata de aderare la UE”
„Moldova trebuie să fie gata peste un an să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat prim-vice preşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc în cadrul vizitei delegaţiei Parlamentului moldovenesc în ţările baltice, notează Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Legislativului.
Potrivit comunicatului, în debutul vizitei, delegaţia, condusă de Vlad Plahotniuc, a discutat despre sprijinul acordat Moldovei de Estonia - pe cale parlamentară şi diplomatică - în vederea aderării la Uniunea Europeană. Prim-vicepreşedintele Legislativului a menţionat că Moldova este privită ca o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic. „Peste un an, când la Vilnius va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic, eu cred că Moldova trebuie să fie pregătită să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat el în context.
Primele întrevederi ale parlamentarilor moldoveni au fost cu Preşedintele Comisiei de politică externă din Legislativul eston, Marko Mihkelson, dar şi cu şefii a trei instituţii importante, inclusiv, prin suportul acordat Moldovei: Şcoala Diplomatică, Centrul pentru Parteneriatul Estic şi Academia de Guvernare Electronică.
„Înainte de aderarea Estoniei la UE, noi am intensificat contactele diplomatice şi politice pentru a ne asigura suportul din exterior. Este foarte bine că şi dumneavoastră utilizaţi aceeaşi practică. Sfatul meu este ca reformele întreprinse să fie atât politice, dar şi să aducă beneficii populaţiei. Practic, cel mai important aspect al integrării europene constă în dezvoltare - din punct de vedere social, economic”, a fost sugestia făcută de preşedintele Comisiei parlamentare estone de politică externă, Marko Mihkelson. La rândul său, Vlad Plahotniuc a declarat că Estonia este, de fapt, unul dintre cele mai bune exemple de urmat. „Noi am avut un trecut similar. Din discuţiile de până acum, ne-am convins că avem tot sprijinul Estoniei pe calea asumată, a aderării la Uniunea Europeană”, a spus el.
Vahur Made, directorul executiv al Centrului pentru Parteneriatul Estic, a spus că „Moldova deja nu mai este doar partea care primeşte asistenţă, dar şi împărtăşeşte experienţa proprie”. Într-un context similar, Ekke Nomm, directorul Şcolii diplomatice din Estonia, a explicat că studenţii moldoveni merg la cursuri de studiu în Estonia din 2005, iar Academia de Guvernare electronică, reprezentată la întrevederea cu delegaţia din Moldova de către directorul executiv Arvo Ott, a oferit asistenţă Centrului de guvernare electronică din Republica Moldova.
Delegaţia parlamentară moldovenească, din care mai fac parte deputaţii Igor Corman, Ion Butmalai, Andrian Candu şi Valeriu Munteanu, are programate în Estonia întrevederi cu alţi şefi ai comisiilor parlamentare şi cu preşedintele Legislativului din această ţară, Laine Randjärv. Vizita delegaţiei din Republica Moldova în ţările baltice are loc în perioada 29-30 octombrie.