Vlad Plahotniuc: Ce au făcut Igor Dodon, PSRM și ACUM este o lovitură de stat

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, susține că „ceea ce au făcut astăzi, 8 iunie, Igor Dodon, PSRM și Blocul ACUM este o evidentă lovitură de stat”. Potrivit politicianului, aceștia „au încălcat deliberat Constituția și hotărârile Curții Constituționale”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut sâmbătă seara, transmite IPN.

„Igor Dodon și PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorități constituționale și a Guvernului, din moment ce există dovezi multiple că au fost finanțați din exteriorul țării atât în campania electorală, cât și în rest”, a spus liderul PDM. Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat în Parlament este doar „o încercare disperată a liderului de facto al PSRM de a prelua forțat puterea în Republica Moldova în interesul lui sau a celor din spatele lui”.

Vlad Plahotniuc spune că Partidul Democrat nu recunoaște „legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat în Parlament – începând de la modul ilegal în care a fost convocată ședința plenului – până la toate voturile care au fost astăzi făcute”. El spune că PDM va face toate acțiunile legale și democratice pentru ca „planul de preluare ilegală a instituțiilor să nu aibă loc, pentru ca Republica Moldova să nu ajungă într-o criză mai mare decât cea în care au băgat-o până acum PSRM și ACUM”. Vlad Plahotniuc spune că, în zilele următoare va prezenta date suplimentare privind lipsa de legitimitate a voturilor, dar și alte probe care să clarifice cum PSRM a „orchestrat tentativa de uzurpare a puterii în stat”.

Liderul democrat menționează că PDM va insista în continuare pe alegeri prezidențiale anticipate, concomitent cu alegerile parlamentare și ca acestea să fie achitate din banii partidelor. „Puterea acum nu e la nici un partid, avem un guvern interimar și un parlament nefuncțional”, a spus politicianul.

Vorbind despre negocierile cu Igor Dodon, Vlad Plahotniuc le-a confirmat, spunând că, timp de trei luni de zile cei doi avut multe discuții și au încercat să găsească o formulă de parteneriat tehnic între PDM și PSRM. Potrivit lui, în mare parte găseau consens, dar discuțiile intrau în impas pentru că apăreau diferite cerințe noi, în special pe filiera geopolitică pe care PDM nu le putea accepta.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.