Vlad Filat: Sper că jertfa care se aduce astăzi pe altar, şi o accept, va duce la destrămarea sistemului odios

„Sper că jertfa care se aduce astăzi pe altar, şi o accept, va duce la destrămarea acestui sistem odios, care duce la putrefacţia ţării în care trăim”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Vlad Filat, pentru presă după solicitarea procurorului general de a-i ridica imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat. Liberal-democratul a menţionat că sistemul din Republica Moldova este putred şi este controlat de democratul Vlad Plahotniuc, transmite IPN.

Vlad Filat a recunoscut că a făcut greşeli în timpul guvernării şi este gata să-şi asume responsabilitatea politică pentru ele. Acesta susţine că nu are nevoie de imunitate parlamentară şi a cerut colegilor din comisia parlamentară de ramură să i-o retragă, pentru ca să nu se creadă că vrea să se eschiveze de la răspundere. Filat a mai spus că va contribui la mersul anchetei şi a declarat că speră că acesta să fie unul echitabil şi să reuşească să-şi dovedească nevinovăţia.

„Atât timp cât Plahotniuc va mai fi , într-un fel sau altul, prezent în viaţa publică a Republicii Moldova, ţara noastră nu are viitor. Şi nu o spun în semn de răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză”, a declarat liberal-democratul. Acesta a mai spus că Ilan Şor ar fi fost forţat să semneze depoziţi.

Procurorul general a solicitat în şedinţa de astăzi, 15 octombrie, a Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare şi încuviinţarea prealabilă pentru reţinerea, arestarea, percheziţii şi trimiterea în judecată pe cauza penală a deputatului Vlad Filat.

Potrivit sesizării procurorului, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi estorcat şi primit de la Ilan Şor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.  La fel, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Şor pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative şi necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Şor. La fel, aceste decizii au asigurat numirea lui Şor în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM, acesta obţinând posibilităţi reale de influenţarea activităţii şi deciziilor băncii. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.