Vlad Filat: Moldova practic îndeplineşte criteriile Spaţiului Schengen

Republica Moldova aproape a reuşit să implementeze criteriile Spaţiului Schengen încercând să se alinieze cerinţelor UE pentru a obţine regim liberalizat de vize pentru cetăţenii săi. Declaraţia îi aparţine liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice organizată de IPN la tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?”.

Vlad Filat a spus că lecţia cea mai importantă pe care a învăţat-o muncind pentru obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE „e că se poate”. „Atunci când îţi propui să asiguri guvernarea unei ţări este important să ai viziuni. Cei care nu văd perspectiva depărtată a ţării nu vor reuşi. A fost important ca în 2009 să ne propunem un obiectiv clar. Am iniţiat negocierile pe marginea Acordului de Asociere în 2010 cu obiective clare, cu etape şi runde, am stabilit un termen când urma să-l atingem”, a comunicat politicianul

Liderul PLDM a specificat că Republica Moldova a finalizat procedurile de negociere a Acordului de Asociere încă la începutul lui 2013. „În acelaşi rând, am lansat discuţiile în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize fiind foarte conştienţi că acesta este un obiectiv vital pentru cetăţenii noştri. Aveam deja mulţi cetăţeni în UE,  reîntregirea familiilor e mai importantă decât simplul drept de a circula”, a adăugat Vlad Filat.

Politicianul spune că acel început nu a fost foarte încurajator, căci se vorbea foarte optimist despre Acordul de Asociere şi foarte pesimist din partea partenerilor europeni despre libera circulaţie. „Chiar dacă erau mesajele nu prea optimiste, am luat planul de acţiuni şi am început să-l realizăm. Au fost evaluări multiple din partea experţilor europeni, expertize riguroase la toate capitolele. Noi suntem acum foarte aproape de a îndeplini criteriile spaţiului Schengen”, a accentuat Vlad Filat.

Preşedintele liberal-democraţilor a menţionat că în toată comunicarea cu partenerii europeni un element care a jucat un rol decisiv ţine de modul în care cetăţenii moldoveni sunt integraţi în mediile din alte state. „Italia era un fel de avocat al nostru, deoarece autorităţile italiene au remarcat că în Italia sunt circa 300 mii de moldoveni care se integrează de minune şi nu fac nicio problemă”, a comunicat politicianul.

Vlad Filat spune că cetăţenii Republicii Moldova sunt pregătiţi să beneficieze de libera circulaţie în UE, doar că trebuie să fie ajutaţi, să aibă deplina informare în ceea ce ţine de acest drept şi de regulile care trebuie respectate.

Dezbaterea cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?” este ediţia XXVIII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.