Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, consideră corectă decizia Guvernului de a suspenda transmisiunea online a şedinţelor Cabinetului de Miniştri. Politicianul spune că decizia de a face deschise şedinţele Guvernului a fost luată în 2009, când în societate era o sete de informare, dar acum această necesitate a societăţii este pe deplin satisfăcută. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 1”, organizată de Agenţia de presă IPN, luni, 8 iulie.
Vlad Filat susţine că o dezbatere serioasă într-o guvernare de coaliţie trebuie să ofere un anumit confort de discreţie. „În 2009, aveam o sete de informare, acum lucrurile au revenit la normal, există comunicare, transparenţă decizională este suficientă. În anul 2009 şi şedinţele Parlamentului erau închise, nu se cunoştea ce decizii se lua şi cum se luau, atunci am luat decizia de a transmite aceste şedinţe online. Să ne amintim câtă mass-media era şi care era ponderea instituţiilor mass-media din afara media holdingulului subordonat guvernării comuniste. Cred că în perioada actuală avem instrumentele necesare pentru a asigura transparenţa decizională, posibilitatea de a solicita informaţie suplimentară”, a subliniat politicianul.
În altă ordine de idei, în cadrul dezbaterii, preşedintele PLDM a fost solicitat să se expună şi asupra necesităţii modificării Constituţiei. Vlad Filat a spus că la ora actuală nu mai este vorba de modificarea unui singur articol. „Nu putem să spunem că avem acum un proiect de modificare a Constituţiei, dar pe diferite module se lucrează”, a precizat politicianul.
Vlad Filat a remarcat că Legea Supremă poate fi modificată în Parlament cu 67 de voturi sau printr-un referendum constituţional, dar cum în Parlament nu există o astfel de posibilitate, nu crede că ar fi oportună desfăşurarea unui referendum curând. „Suntem într-o mare aşteptare vizavi de Summitul de la Vilnius, este un examen pe care urmează să-l susţinem, o nouă etapă pe care urmează să o parcurgem”, a spus politicianul. El a afirmat că, trecând de Vilnius, unde urmează să se parafeze Acordul de Asociere cu UE, sarcina strategică a ţării încă nu va fi realizată, pentru că Moldova va trebui să muncească pentru a ajunge la semnarea şi ratificarea acestui acord.
Fiind întrebat dacă pe viitor va renunţa la funcţia de lider de partid în favoarea celei de preşedinte de ţară, de Parlament sau de şef de Guvern, Vlad Filat, a spus că din punctul său de vedere funcţia de preşedinte de ţară este incompatibilă cu cea de lider al unui partid. În ceea ce ţine de premier sau preşedintele de Parlament, politicianul cred că este compatibilă. Totuşi, Vlad Filat afirmă că dacă ar fi să aleagă între funcţia de premier şi cea de lider de partid, ar alege-o pe a dou,a deoarece acum are posibilitatea să discute deschis cu oamenii, să vadă şi să simtă lucrurile care s-au realizat cât timp a fost la conducerea ţării. „Am o satisfacţie fiind în această funcţie”, a subliniat Vlad Filat.
Dezbaterile publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, este ediţia a XIX-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.