Vlad Filat: Fără AIE, nu am fi putut construi ceea ce avem în prezent

Chiar dacă Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu mai este, perioada de guvernare a alianţei este categoric una istorică. AIE a semnificat trecerea de la autoritarism la integrare europeană, a oferit stabilitate economică şi socială, ceea ce reprezintă un fundament serios pentru noi realizări de viitor. De această părere este preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fost prim-ministru, Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru www.politicon.md , noul portal al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, transmite IPN.

„Fără AIE, nu am fi putut construi ceea ce avem în prezent”, a spus liderul PLDM. Vlad Filat a specificat că experienţa controversată a AIE a reprezentat, cu toate „păcatele” ei, un pas de maturizare a politicului moldovenesc. Or, evenimentele ce au avut loc în perioada respectivă au creat precedente utile pentru viitor, au pus bazele unor noi compartimente ce ţin de cultura şi tradiţiile politice în Republica Moldova. După scurtul „episod” ADR de la sfârşitul anilor ’90 ai secolului trecut, AIE a oferit politicului moldovenesc experienţa dificilă a guvernării în coaliţie, a mai subliniat Vlad Filat.

Preşedintele PLDM susţine că alianţa a avut mai multe realizări importante. Anume AIE a pus capăt guvernării autoritare a comuniştilor şi a relansat Republica Moldova pe calea edificării unei democraţii autentice. Principala şi incontestabila realizare a AIE este că, prin însăşi constituirea sa, a trimis un mesaj foarte clar al intenţiilor pro-europene ale Republicii Moldova.

O altă realizare menţionată de către Vlad Filat este pluralismul din societate, deoarece după 29 iulie 2009, societatea moldovenească a cunoscut o libertate a cuvântului fără precedent. Deşi, mai are carenţe şi mai are mult pentru a deveni o veritabilă putere a patra în stat, mass-media moldovenească, în timpul guvernării AIE, a avut parte de teren prielnic pentru a contribui la democratizarea Republicii Moldova, susţine liderul politic.

Liderul PLDM a remarcat şi progrese în plan economic înregistrate de Republica Moldova. „De la o ţară în pragul falimentului în 2009, am ajuns să depăşim recesiunea şi să avem în anii următori o creştere cumulativă de peste 14%, iar deficitul bugetar de 15% în 2009 a fost redus până la 2,1% în 2012”, a spus Vlad Filat.

„La capitolul eşecuri, aş vrea să menţionez că, de la bun început, AIE a avut probleme serioase de funcţionalitate a sistemului. Disfuncţionalităţile AIE pot fi grupate în două categorii majore: obiective şi subiective”, susţine preşedintele PLDM.

Una dintre disfuncţionalităţi se referă la eterogenitatea AIE. Vlad Filat spune că partidele constituante ale AIE au acoperit un spectru foarte larg al eşichierului politic moldovenesc – de la centru-stânga până la dreapta. De aici, abordările foarte diferite, uneori chiar categoric opuse, inclusiv doctrinare, a realităţilor şi a diverselor probleme existente în societatea moldovenească.

O altă disfuncţionalitate a fost lipsa reformei economice şi utilizarea factorului extern şi a separatismului în scop politic. „În Republica Moldova sunt forţe care au o altă opţiune de dezvoltare decât integrarea europeană. Aceste forţe au folosit factorul extern şi separatismul pentru a submina dezvoltarea ţării pe calea democraţiei şi integrării europene. Din momentul când Republica Moldova s-a declarat ferm ataşată de UE, am devenit ţinta unor atacuri acerbe din partea respectivelor forţe, iar acest lucru s-a răsfrânt asupra rezultatelor guvernării AIE”, a menţionat politicianul.

Disfuncţionalităţile subiective menţionate de către Vlad Filat se referă la nivelul scăzut de comunicare în interiorul AIE; interesele partinice; lipsa interesului comun în probleme de maximă importanţă. Printre ale disfuncţionalităţi, preşedintele PLDM a menţionat confruntarea procesului economic cu cel politic. „Interpunerea intereselor economice celor politice. În anii de guvernare ai AIE, au fost numeroase cazuri când interesele economice fie s-au intercalat cu cele politice, fie au fost puse de asupra acestora. În rezultat, eficienţa guvernării a avut de suferit simţitor, acest aspect având şi un puternic impact asupra imaginii AIE în societate”, a menţionat Vlad Filat.

Politicianul a spus că aceste circumstanţe au luat ostatic AIE, care la un moment dat a devenit incapabilă să-şi realizeze programul de guvernare. „Situaţia critică din AIE a pus Alianţa în faţa dilemei – îşi duce la capăt mandatul realizând inclusiv interesele partinice ale unora sau cedează locul unui nou mecanism politic, capabil să depăşească viciile AIE?”, a explicat Vlad Filat.

Drept urmare, Republica Moldova a intrat în criză politică profundă, opinează Vlad Filat. Potrivit fostului premier, în perioada crizei politice, multe instituţii şi-au demonstrat lipsa de reformă şi subordonarea politică, fapt ce a confirmat încă o dată justeţea acţiunii iniţiate de partidul pe care îl conduce. „Dar, în situaţia creată, a trebuit să luăm o decizie – fie acceptăm un compromis relativ şi oferim timp Republica Moldova pentru realizarea obiectivelor stabilite în 2009, punând interesul cetăţenilor deasupra celui de partid, fie aruncăm ţara în anticipate. În final, am luat o decizie dureroasă, dar corectă, benefică pentru ţară. Astfel, a avut de câştigat Republica Moldova, deoarece s-au creat condiţii de stabilitate politică, s-a acordat timpul necesar pentru ca procesul de integrare europeană să continue”, a spus preşedintele PLDM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.