Vlad Bercu: Oamenii de afaceri simt că lucrurile nu sunt chiar atât de bune

Guvernarea într-adevăr raportează că se fac reforme, se simplifică procedura de iniţiere a afacerii, au fost amânate pe trei luni controalele, însă oamenii de afaceri simt că lucrurile nu sunt chiar atât de bune, una se spune, alta se face şi ceea ce se decide nu se implementează. De această părere este jurnalistul şi comentatorul pe probleme economice, Vlad Bercu, care a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că la nivel de Guvern intenţiile poate chiar sunt bune, cei care administrează deja la nivelul doi sau trei, cu care au de a face antreprenorii, nu implementează aceste legi, respectiv lucrurile stau prost, transmite IPN.

„Vorbind de investiţii, de fapt trebuie să spunem că pofta de investiţii rămâne la un nivel constant. Şi acest indicator denotă faptul că întreprinderile nu doresc să dezvolte afacerile, există un mediu neprietenos pentru aceste întreprinderi şi ele nu doresc să facă investiţii. Aş vrea să fac referinţă la o declaraţie a directorului Zonei Economice Libere de la Bălţi, care spunea, zilele trecute, că Republica Moldova ratează cel puţin 50 de milioane de euro anual din cauza guvernării corupte şi incompetente”, a spus comentatorul economic.

Vlad Bercu a menţionat că inspiră optimism, pe de o parte, intenţia declarativă a guvernării de a schimba ceva. „La fiecare şedinţă de Guvern se iau decizii care vizează oamenii de afaceri, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, simplificarea afacerilor şi altele. Dar rămâne problema majoră pe care am avut-o în ultimii 20-25 de ani – una se spune şi alta se face. Legea este prost implementată. Şi aceasta este tocmai problema cea mare care descurajează afacerile”, a încheiat expertul.

Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova, Asociaţia Obştească „Colaborare Economică Moldo-Germană” şi Compania „Magenta Consulting” au prezentat recent „Barometrul de Afaceri” pentru trimestrul IV al anului 2015. Studiul denotă că pentru ultimul trimestru al anului precedent, indiferent de tipul întreprinderii, locală sau străină, tendinţa generală este în scădere, atingând cel mai jos nivel din iunie 2015. totodată, indicatorul privind climatul de afaceri este cel mai prost din toate cele înregistrate vreodată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.