Partidul Socialiştilor este împotriva interzicerii utilizării panglicii „Sfântului Gheorghe” în Republica Moldova, pe care o consideră un simbol sfânt al victoriei în cel de-al doilea război mondial, şi va apăra dreptul cetăţenilor de a o purta. Despre aceasta a comunicat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, la dezbaterile publice cu tema „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Deputatul a menţionat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova agreează utilizarea panglicii date şi aceasta nu trebuie politizată, iar contradicţiile atestate au apărut din cauza politicienilor, ci nu a societăţii. Vlad Bătrîncea susţine că socialiştii nu-şi doresc confruntări în ţară şi optează pentru un dialog paşnic şi constructiv, dar nu vor accepta interzicerea simbolului şi pedepsirea celor care aleg să-l poarte.
Această panglică există din secolul 17, imaginea Sfântului Gheorghe este strâns legată şi cu istoria Moldovei, a spus deputatul, subliniind că cei care astăzi încearcă să interzică panglica „Sfântului Gheorghe” poartă alte simboluri, cheamă la lichidarea statalităţii Republicii Moldova şi vor unirea cu alt stat, ceea ce e mai periculos.
Referindu-se la afirmaţiile potrivit cărora în Ucraina separatiştii luptă folosindu-se de simbolul panglicii „Sfântului Gheorghe”, deputatul a spus că acest conflict din ţara vecină a fost generat de naţionalism şi a problemelor etnice. „Astfel de probleme sunt şi la noi. Atunci când partidul lui Valeriu Munteanu încearcă să dezbine societatea spunând că moldoveni nu există, că dacă eşti moldovean eşti primitiv, toţi cei care ne impun anumite ideologii, eu văd aceasta ca o provocare. Dacă dorim să trăim într-o societatea democratică şi paşnică, noi nu trebuie să mergem pe calea Ucrainei”, a subliniat deputatul.
Vlad Bătrîncea a spus că socialiştii mereu s-au comportat paşnic, nu au chemat la provocări, că vor un dialog civilizat, fără interziceri, fără manipulări, fără impuneri.
„Noi nu am chemat la amendarea celor care poartă tricolorul românesc, aceasta este poziţia lor civică”, a încheiat deputatul.
Dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.