Vlad Batrîncea: Cel mai dur aviz al Comisiei de la Veneția în 30 de ani de Independență

Vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea, deputat al Blocului PCRM-PSRM, solicită majorității parlamentare să ia în considerare cât mai curând recomandările Comisiei de la Veneția, să modifice Legea cu privire la Procuratură și să asigure independența Procuraturii Generale. Potrivit lui Batrîncea, avizul experților europeni este unul extrem de dur, iar ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția va duce la izolarea Republicii Moldova pe plan extern, notează IPN.

Vlad Batrîncea spune că avizul critic al Comisiei de la Veneția este un cartonaș galben atât pentru majoritatea parlamentară, care a promovat și aprobat modificările la Legea Procuraturii, cât și pentru magistrații Curții Constituționale, care n-au sesizat aceste abateri.

„Este o lovitură la adresa populismului promovat de cei care acum guvernează Republica Moldova. Este cel mai dur aviz al Comisiei de la Veneția în 30 de ani de Independență. Și Curtea Constituțională a primit o bilă neagră din partea partenerilor, experților Consiliului Europei. Pentru că deciziile aprobate de Parlament sunt absolut politice și creează instrumente politice de control asupra Procuraturii. Republica Moldova riscă să fie izolată și sancționată, pentru că acum nu vorbim de structurile Uniunii Europene, ci de structurile Europei care stabilesc principiile de drept pentru tot continentul”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova.

Batrîncea spune că prin modificările la Legea cu privire la Procuratură a fost introdus controlul politic asupra Procuraturii Generale. Potrivit deputatului Blocului PCRM-PSRM, schimbarea arbitrară a componenței Consiliul Superior al Procurorilor (SCP) a creat premisele suspendării procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

„Este criticată eliminarea din componența CSP a procurorului general, a procurorului Găgăuziei sau eliminarea din CSP a lui Dumitru Pulbere pe motiv că a ajuns la vârsta de pensionare, chiar dacă legea prevede că omul fiind în mandat, îl duce până la capăt. În plus, vorbim de suspendarea abuzivă, ilegală a lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, dacă este suspendat procurorul general, atribuțiile sale sunt preluate de către unul din adjuncții săi. Concluziile Comisiei de la Veneția sunt foarte clare, legea Procuraturii trebuie revizuită cât mai curând, trebuie restabilită independența Procuraturii, restabilită componența adecvată a CSP-ului, prin reintroducerea Procurorului General”, a mai spus Vlad Batrîncea.

În avizul Comisiei de la Veneția la Legea cu privire la Procuratură se menționează că modificările legislative au fost operate prea repede, fără discuții largi cu participarea societății civile. De asemenea, a fost criticată modificarea componenței CSP, care, în opinia experților europeni, „ar crea impresia că orice majoritate parlamentară poate schimba componența CSP în propriul interes”. Experții Comisiei de la Veneția au recomandat ca activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituție, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii. De asemenea, experții europeni recomandă modificarea actualei proceduri de evaluare a procurorului general, cu prezența unor criterii de evaluare mult mai clare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.