Vizitele vicepremierului rus, Dmitri Kozak, comisarului european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, și directorului Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden la Chișinău demonstrează că există un interes față de momentul politic actual, de crearea sau nu a coaliției de guvernare și față de faptul cum vor evolua lucrurile. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu, exprimată la emisiunea „Glavnoe” de la postul TVC21. Potrivit lui, fiecare dintre cei trei oficiali străini au adus mesaje pentru participanții întrevederilor pe care le-au avut, transmite IPN.
Victor Ciobanu spune că nu a văzut contradicții între declarațiile făcute de comisarul european Johannes Hahn și vicepremierul rus Dmitri Kozak. Potrivit lui, Johannes Hahn a menționat despre faptul că nu ar fi de dorit să se organizeze alegeri anticipate întrucât va fi suspendată finanțarea din partea Fondului Monetar Internațional și, ulterior, din partea UE. „Dmitri Kozak a spus aproximativ același lucru – că este necesar să se formeze o coaliție, dar că această coaliție nu va fi de lungă durată, dacă e să descifrăm mesajul lui”, menționează analistu. Potrivit lui, aceasta este o abordare logică pentru că între PSRM și blocul ACUM există divergențe profunde la nivel de program, orientare geopolitică și o asemenea coaliție nu poate fi de lungă durată, dar temporară.
Comentatorul politic Roman Mihăeș susține că a așteptat că Johannes Hahn va avea o abordare mai concretă în ceea ce privește formarea unei coaliții de guvernare, însă a spus că toate cele trei formațiuni, PSRM, PDM și blocul ACUM, trebuie să participe la formarea acestei alianțe. „Prin aceasta el a eliminat toate aprecierile experților că PDM nu este prea acceptat în Europa după raportul referitor la Republica Moldova care a fost emis de Parlamentul European. El a spus cuvintele-cheie: pe noi ne interesează stabilitatea în Republica Moldova”, spune Roman Mihăeș.
În opinia lui, UE nu se mai gândește la integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană, pe ea o interesează ca în Moldova să existe stabilitate și orice majoritate îi convine. „Pe SUA și UE îi interesează în Republica Moldova o „conducere hibrid”, adică partid pro-european și partid pro-rus, important este să fie respectată paritatea intereselor”, spune Roman Mihăeș. Și dacă UE și SUA acceptă orice combinație: PSRM și ACUM sau PSRM și PDM, atunci Rusia acceptă doar o variantă: PSRM+ACUM.
Luni, la Chișinău, formațiunile politice au avut întâlniri cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, și directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden. După discuții, cei trei oficiali străini au menționat că este nevoie de un Guvern stabil la Chișinău, dar este binevenită și o coaliție temporară, dacă nu se ajunge la un consens pe termen lung.