Viza de scurtă şedere în UE va fi obţinută gratis de moldovenii cu paşapoarte biometrice

Cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei, care au paşapoarte biometrice, vor fi scutiţi de plăţi pentru viza de scurtă şedere în ţările din Uniunea Europeană, transmite IPN.

Potrivit sitelui Parlamentului European, un proiect de lege care facilitează călătoriile în UE pentru cetăţenii Ucrainei şi Moldovei a fost aprobat joi, 18 aprilie. Conform proiectului, vor fi introduse un set de simplificări privind cererile de documente pentru demonstrarea scopului călătoriei pentru reprezentanţii societăţii civile, jurnalişti şi participanţii la evenimentele internaţionale. De asemenea, proiectul clarifică şi regulile privind durata vizelor cu intrări multiple.

Şoferii de autobuze şi camioane, jurnaliştii, rudele apropiate ale cetăţenilor Uniunii Europene şi participanţii la programe transfrontaliere de cooperare pot beneficia de cerinţe simplificate la obţinerea vizei de scurtă şedere. 

Cetăţenii Republicii Moldova nu vor mai fi obligaţi să depună dosarul pentru a obţine viza personal. Ei pot face o solicitare prin furnizorii de servicii externe, achitând o taxă de 30 de euro, suplimentar la taxa de viză, care va fi plătită în continuare de cetăţenii care nu au paşaport biometric.

Acordul privind facilitarea eliberării vizelor a fost semnat în iunie 2012 de către prim-ministrul Vlad Filat şi comisarul european Cecilia Malmström.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE