Vitalie Vovc: Per ansamblu, ANUL MEU 2017 a fost foarte bun

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. În acest context, Agenția de presă IPN și-a propus să afle cum a fost anul 2017 pentru moldovenii din țară și de peste hotare. Dacă a fost anul în care au decis să-și creeze viitorul acasă sau și-au întărit convingerea să plece? Dacă a fost anul în care au lansat o facere sau au închis una? Sau poate au trăit ceva cu totul deosebit? Astăzi aflăm cum a fost anul 2017 pentru scriitorul și publicistul Vitalie Vovc, moldovean stabilit în Franța, consultant în organizări de fluxuri comerciale.
---


„Au mai rămas doar câteva zile din acest an 2017, care se va duce și el pe apa... istoriei, căci anul nou va începe de la o luni, nu de la o duminică. Sunt acum la mare cumpănă. Am fost rugat să fac totalurile anului, lucru care nu prea-mi place. De când sunt copil am fost învățat că lauda de sine nu miroase a bine, iar a vorbi despre propriul an, mai ales atunci când, per ansamblu, a fost unul reușit, este oarecum jenant, mai ales dacă e să mă gândesc la cei mai „nefericiţi ca noi”, a spus scriitorul Vitalie Vovc, subliniind că anul care a trecut a fost unul destul de anxiogen pentru toată lumea, dar a avut meritul să le așeze pe multe la locul lor și să ne arate „who is who”.

A fost anul în care s-au cristalizat unele tendințe și s-au conturat mai bine unele personaje apărute în ultimii 2-3 ani. Aceasta nu înseamnă că 2018 va fi un an ușor, crede Vitalie Vovc. În special în Republica Moldova, când este an electoral.

„Dar să revenim la umila mea persoană. Dacă tot am acceptat, voi face și un bilanț personal. 2017 a fost un an deosebit pentru mine. În primul rând, ne-a mers băiatul mai mic la grădiniță și pare să-i placă. Este un pas important pentru el și curajul său ne încântă. Fata mai mare este și ea lăudată la școală și se distrează învățând de minune. A început și conservatorul de muzică anul acesta și va fi solistă la micul spectacol de sfârșit de an. Sunt ambii sănătoși, cresc și ne bucură. Soția, Georgeta Cislaru, a devenit Docror Habilitat în noiembrie, la Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle, și evenimentul respectiv ne-a mobilizat pe toți o bună parte a anului. Îmi veți spune că nu sunt despre mine personal, dar să știți că nu există lucruri mai importante pentru mine decât acestea!”, ne mărturisește Vitalie Vovc. Dacă nu i se întâmpla nimic altceva, dacă ar fi doar astea, ar considera anul drept unul împlinit! „Restul e doar un mic bonus”.

În anul 2017, Vitalie Vovc a fost promovat în compania de consulting la care activează și își câștigă bucata de pâine. Dar acest lucru ține de domenii despre care nu prea a povestit publicului larg și nu crede că prezintă mare interes. Tot în acest an, a văzut lumina tiparului prima carte la Editura „Prut” de la Chișinău: „Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole”. Este o colecție din 49 de texte scurte – eseuri, nuvele, amintiri, povești – despre autor, despre înaintașii săi, despre Moldova și oamenii săi. Cartea a fost lansată în această vară la Chișinău, iar tirajul (probabil prea mic) a fost epuizat deja...

„Mă bucură acest lucru, dar e și frustrant oarecum, căci nici nu am reușit bine să strig „Cucurigu!”, că a venit seara. Poate se milostiveşte editura și mai scoate un tiraj în 2018. Cu ocazia lansării am petrecut o săptămână extrem de intensă la Chișinău, cu întâlniri și discuții interesante, multe din care le-ați putut observa în spațiul mediatic. În 2017 a fost acceptat (și premiat!) de către Editura „Vinea” și un alt manuscris de-al meu, de poezie, care va apare în 2018 în variantă dublă: în română și în franceză. Planificăm cu editura să le lansăm la Salonul de carte de la Paris, în martie. Volumul se va intitula „şi în realitate s-au întâmplat următoarele...”, a mai spus scriitorul.

2017 a fost și anul în care a lucrat la divesre proiecte, mai mari sau mai mici, dar la care ține: a continuat să publice editorialul săptămânal pe Deschide.md (proiect început în 2014!) în care comentează, în fiecare vineri, știrile săptămânii din Republica Moldova. Recent a adăugat și o variantă video pe Youtube: „Asumat” cu Vitalie Vovc”. A continuat să moderez grupul „Moldova People” pe Facebook (creat cu 7 ani în urmă!). „Fraza de la miez de noapte”, o mică rubrică cotidiană, a împlinit și ea 5 ani. A continuat să scrie și pentru blog, pe care îl ține viu din 2010. Toate astea l-au ținut în alertă constantă și crede că așa va continua și în 2018. „Am mai plantat câteva gânduri și idei pe ici-colo și sper ca unele să se materializeze la fel, în 2018. Per ansamblu, a fost un an foarte bun pentru mine. Vă doresc tuturor un an 2018 cât mai fericit! Sănătate, în primul rând, că-i mai scumpă decât toate, clipe senine și pline de bucurii alături de cei dragi și... perseverență!”, ne-a mai spus Vitalie Vovc.

Alina Marin, IPN


Olga Ursu: ANUL MEU 2017 a fost primul an în calitate de emigrant
Iulian Ciocan: ANUL MEU 2017 a fost cu realizări în sfera jurnalismului și literaturii
Ana Mihailevschi: Născută în Moldova, în ANUL MEU 2017 am reînviat în SUA
Petru Hadârcă: Fiecare zi și fiecare oră din ANUL MEU 2017 au fost trăite prin teatru

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.