Vitalie Gamurari: Prin completarea Constituției, Moldova ar fi confirmat alegerea vectorului de dezvoltare european

Completarea Constituției cu formula „vectorul european” ar fi însemnat o confirmare a faptului că Republica Moldova și-a ales vectorul de dezvoltare european, ceea ce nu presupune că, peste un an-doi, autoritățile de la Chișinău trebuie să înainteze cererea de a deveni membru al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, ediția a 95-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui, actualmente, se discută în contextul în care principalul document – tratat internațional, care produce efecte juridice obligatorii pentru Republica Moldova este Acordul de Asociere cu UE, iar introducerea acestei formule în Constituție, nu contravine obligațiilor asumate de către Republica Moldova și nu presupune refuzul de a avea anumite relații cu alte state care nu sunt membre UE. „Vorbim despre acele bune practici, despre o piață de desfacere, acolo unde sunt principiile de bază – democrația, drepturile omului, drepturile concurențiale – toate acele elemente care sunt atractive, din partea Uniunii Europene pentru ca Republica Moldova să se dezvolte în același context ca alte state”, a notat Vitalie Gamurari.

Vitalie Gamurari, susține că propunerea de a include în Constituție formula „vectorul european” a fost lansată acum un an și s-a mers foarte clar și categoric pe această idee. În plus, această idee nu a fost susținută doar de Partidul Democrat, ci și de alte partide care se declară pro-europene. El a declarat că, pe lângă dezbaterile care au avut loc, în calitate de reprezentant al mediului academic, a organizat mese rotunde la subiectul respectiv cu participarea experților în drept constituțional, în drept internațional, în politologie, în cadrul cărora s-a spus foarte clar că introducerea acestui vector în Constituție, nu contravine prevederilor constituționale.

În contextul în care se spune că Partidul Democrat folosește sintagma de integrare europeană pentru viitoarele alegeri parlamentare, Vitalie Gamurari, spune că partidul care se află la guvernare trebuie să vină cu rezultate concrete în campania electorală și nu vine cu o anumită declarație pe care să o folosească ulterior. „Dacă nu ai făcut nimic, ești taxat și efectele sunt destul de dure”, spune acesta. Vitalie Gămurari susține că PDM a venit cu ideea care a văzut că este susținută de toate partidele care se declarat pro-europene și i se pare straniu că aceasta nu a fost susținută de respectivele partide.

El consideră că modificarea Constituției cu privire la denumirea limbii oficiale ar fi dus la dezbinare. „Chiar și în cadrul PDM nu este unitate în acest aspect. Este un subiect destul de sensibil, noi ne-am axat ferm pe un subiect care era foarte clar, mai ales în cazul PLDM și PL care mereu au declarat că sunt pro-UE”, a spus Vitalie Gamurari. Comentând afirmațiile precum că Partidul Democrat a monopolizat puterea și activează în format dictatorial sau autoritar, purtătorul de cuvânt PDM se întreabă „de ce ar avea PDM dorința să se alinieze vectorului european și să se apropie tot mai tare de UE, dacă în UE nu există asemenea principii?”.

Vorbind despre viitorul Acordului de Asociere al Moldovei cu UE, Vitalie Gamurari, spune că, din punct de vedere juridic, denunțarea unui tratat internațional în mod unilateral, duce la impunerea sancțiunilor politice sau materiale din partea celuilalt participant. „Efectele pozitive și negative ale Acordului de Asociere și ale altor documente cu UE de până la Acordul de Asociere se resimt peste o perioadă oarecare. Efectele care sunt astăzi, nu toate țin de perioada în care Partidul Democrat și-a asumat guvernarea în Republica Moldova. Sunt efecte și din rezultatul activității anterioare. Practica internațională arată că efectele pozitive sunt folosite de cei care nu le-au implementat, dar asta este politica și fiecare partid urmează să-și asume responsabilitatea”, a spus purtătorul de cuvânt PDM.

Vitalie Gamurari crede că neintroducerea vectorului european în Constituție nu va produce vreun efect la nivel internațional, pentru că este necesar în primul rând ca statul Republica Moldova să-și îndeplinească cu bună credință obligațiile care și le-a asumat la nivel internațional, în primul rând, prin Acordul de Asociere. La nivel național efectele țin de campania electorală, iar în privința partidelor care au participat sau nu la votul din Parlament se va expune alegătorul.

Dezbaterea „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.