Vita Dobele: În Parteneriatul Estic fiecare stat găseşte aspecte utile propriei dezvoltării

În cadrul Parteneriatului Estic, fiecare stat membru optează pentru aspectele utile propriei dezvoltări care sunt favorizate de oportunităţile de colaborare atât cu ţările membre, cât şi cu statele UE. Opinia a fost exprimată de către însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia la Chişinău, Vita Dobele, în cadrul dezbaterii publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Vita Dobele a declarat că politica Parteneriatul Estic presupune atât colaborare cu statele Uniunii Europene, cât şi între ţările membre ale acestui program. Referindu-se la avantajele pe care le are Republica Moldova în cadrul Parteneriatul Estic, diplomata a menţionat în special creşterea exportului către statele UE, posibilitatea de a călători fără vize. Oportunităţi suplimentare deschide şi faptul Forumurile Parteneriatului Estic, desfăşurate o dată la doi ani, sunt organizate şi platforme de discuţii cu societatea civilă, întruniri de business şi alte activităţi reciproc utile.

Însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia, consideră că recomandările făcute de către misiunea experţilor Uniunii Europene la Chişinău, care a analizat „în mod scrupulos” structurile de drept, ar trebui implementate de către autorităţile de la Chişinău.

Vita Dobele a mai menţionat că după Summitul de la Riga, pe agenda Parteneriatului Estic au apărut şi subiecte de comunicare strategică dintre statele membre ale programului. În acest context, diplomata a spus că securitatea unui stat este asigurată, în primul rând, de solidaritatea cetăţenilor acestuia, de scopurile comune ale lor. De aceea, Vita Dobele a subliniat importanţa dialogului dintre putere şi societate civilă pentru crearea unei comunităţi unite.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

  • vita dobele despre parteneriatul estic.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.