Virgil Pâslariuc: Revoluția Rusă a transformat viețile a sute de milioane de oameni

Istoricul Virgil Pâslariuc consideră că Revoluția Rusă este un eveniment epocal care a schimbat radical soarta regiunii, a Basarabiei, a teritoriului actual al Republicii Moldova, precum și viețile a sute de milioane de oameni. Potrivit lui, Revoluția este în mare parte produsul primului Război mondial, care a fost primul război total și care a avut drept consecință o mobilizare extraordinară a societății. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

În opinia istoricului, transformările sociale implementate ulterior în fosta URSS nu sunt în exclusivitate rezultatul Revoluției Ruse, multă lume uită că de fapt cel care poate fi considerat adevăratul promotor al acelor schimbări de ordin social nu este altcineva decât Otto fon Bismarck. Virgil Pâslariuc consideră că marea problemă legată de percepția trecutului sovietic este acea mare discrepanță dintre teorie și practică. Pentru că una este ceea ce și-au propus inițiatorii Revoluției și altceva este practica prin care s-au realizat lucrurile.

Potrivit istoricului, când vorbim de moștenirea comunistă, trebuie să punem problema în ce măsură ele și-au justificat costurile. ,,Din punctul meu de vedere, costurile nu se justifică. Au fost daune enorm de mari care au fost catastrofale pentru noi ca societate, inclusiv totalitarismul care își are rădăcinile în revoluția din octombrie, tratarea societății sub aspectul că individul nu are nicio valoare, colectivitatea este superioară individului, iar omul poate fi sacrificat pentru un viitor „luminos”, a spus Virgil Pâslariuc.

Istoricul este de părere că societatea moldovenească prea facil încearcă să găsească în trecut justificarea situației în care se află actualmente. „Pentru starea în care ne aflăm noi, nu trebuie să căutăm permanent scuze în 1505, 1812, 1917 etc., astăzi noi putem foarte bine soluționa prin buna guvernare problemele cetățenilor. Da, este foarte ușor de a mobiliza electoratul prin apelul la istorie. Dacă vrem să construim un stat, problemele de bază pe care trebuie să le rezolvăm sunt pacea și prosperitatea pentru cetățeni. Rezolvarea acestora este de fapt în mâna politicienilor noștri”, a spus Virgil Pâslariuc.

Dezbaterile publice  „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.