Viorel Morari consideră ilegal ordinul prin care a fost eliberat din funcția de șef al PA

Viorel Morari consideră că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când l-a eliberat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. Respectiv, ordinul emis în acest sens este ilegal. Fostul șef al PA a mai spus că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor pentru a desemna un procuror care să investigheze acțiunile lui Alexandr Stoianoglo.

Într-o conferință de presă la IPN, Viorel Morari a declarat că a fost suspendat din funcția de șef al PA pe perioada urmării penale, în ianuarie 2020. Și acest fapt presupune încetarea temporară a relațiilor de muncă cu restabilirea ulterioară în funcția deținută, în anumite condiții. „Astfel, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, fără a avea o finalitate pe cauza penală care a servit temei pentru suspendarea din funcția de procuror-șef al PA, încetează raporturile de muncă. Doi – am contestat în instanța de contencios administrativ ordinul prin care s-a constatat expirarea de drept a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, care a fost emis încă în aprilie 2021”, precizează Viorel Morari. Potrivit lui, în instanță a solicitat declararea nulă a acestui act departamental.

„Din cauza suspendării din funcție nu a putut expira termenul pentru care am fost numit în funcție și nici nu puteam să aleg o altă funcție. Pe cale de consecință, din aceleași motive, procurorul general nu putea să constate nici refuzul meu de a fi numit în altă funcție de procuror în organele procuraturii. Altfel spus, atât timp cât am fost suspendat pe motiv că în privința mea a fost pornită urmărire penală, sunt în drept să am așteptarea că circumstanțele în care instanța de judecată pronunță o hotărâre de achitare sau de încetare a procesului penal, să fiu restabilit în funcția pe care am deținut-o până la suspendare. Dar nu procurorul general, abuziv și cu depășirea atribuțiilor de serviciu, să înceteze raporturile de serviciu din proprie inițiativă”, a menționat Viorel Morari.

În altă ordine de idei, Viorel Morari a declarat că pe mai multe dosare de rezonanță nu există evoluții, iar persoanele care figurează în aceste dosare nu sunt cu adevărat căutate. Or, în opinia sa, dacă s-ar întreprinde acțiuni reale de investigare, imaginea Procuraturii ar fi alta.

Totodată, Viorel Morari a făcut apel către corpul de procurori. „Acum avem șansa să devenim independenți cu adevărat. Nu pentru a face ce vrem, dar pentru a acționa în interesul societății și în apărarea drepturilor și libertăților persoanelor. Pentru aceasta este necesară implicarea fiecărui din voi, inclusiv la o eventuală adunare generală, care am înțeles că se planifică a fi organizată în curând de actuala conducere a Procuraturii Generale”, a mai spus Viorel Morari.

În ianuarie 2020, Viorel Morari a fost învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Tot atunci, Procuratura anunța că a inițiat încă un dosar, pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu. Un an mai târziu, i-a fost înaintată învinuirea de exces de putere, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. După câteva mandate de arest, Viorel Morari a fost eliberat, fiind cercetat sub control judiciar.

Acesta pledează nevinovat. Prin ordinul procurorului general din 12 august, au fost încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al PA. Decizia a fost contestată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.