Viorel Jardan: Locuitorii comunei Lozova vor beneficia de pe urma proiectului „Apă curată pentru toți”

Locuitorii comunei Lozova vor beneficia de pe urma proiectului „Apă curată pentru toți” prin conectarea la rețeaua de apeduct și canalizare. Asigurările au fost date de primarul comunei Lozova, Viorel Jardan, în cadrul dezbaterii „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit edilului, grație sprijinului financiar al partenerilor de dezvoltare, comuna Lozova va avea parte de îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare, iar familiile social-vulnerabile vor fi conectate gratuit la rețeaua centralizată.

Până în anul 2025, în 4 localități din raionul Strășeni, printre care și comuna Lozova, va fi implementat proiectul „Apă curată pentru toți”. Potrivit primarului de Lozova, în prezent, doar satul Stejăreni, care este parte a comunei Lozova, este conectat la rețeaua de apeduct. Sătenii din Lozova se alimentează cu apă din izvoarele localității, spune edilul.

„La capitolul apă, la noi în localitate lumea se mai folosește, tradițional, istoric, de apa din izvor. Centralizat, avem un izvor care aprovizionează o regiune a satului cu apă, plus instituțiile publice. Este apă potabilă, ea periodic este dusă la analize și se încadrează în parametri, doar cantitatea este limitată. A doua categorie de apă este apa tehnică. Aici vreau să aduc mulțumiri Guvernului pentru că am fost selectați pentru construcția rețelei de apeduct. Localitatea Stejăreni în proporție de 90% este aprovizionată cu apă, distribuția ei are loc oficial, prin gospodăria comunală. Lumea, la fel ca la Chișinău, primește factură lunar”, a spus primarul comunei Lozova, Viorel Jardan.

Primarul spune că grație proiectului „Apă curată pentru toți, instituțiile publice din Lozova vor fi conectate la rețeaua de apeduct și canalizare. De asemenea, copiii din localitate vor avea parte de instruiri privind gestionarea eficientă a resurselor de apă și impactul managementului defectuos al deșeurilor.

„Urmează că unim toate instituțiile publice din localitate, liceu, grădiniță, centru de sănătate, postul de pompieri, centrul multifuncțional, casa de cultură, primăria, la apă. Inițial, tehnică. Ulterior, pe aceeași conductă va fi apă potabilă. De asemenea, toate instituțiile publice vor fi unite la rețeaua de canalizare, odată ce am reușit să punem în funcțiune și stația de epurare. În jur de 20 de familii social-vulnerabile selectate vor fi conectate gratuit, în cadrul acestui proiect, la canalizare și apă. De asemenea, vom avea lecții publice, instruiri, activități în școală, grădiniță, pentru educarea tinerei generații în utilizarea rezonabilă a apei și protejarea mediului înconjurător”, a explicat primarul Viorel Jardan.

Primarul comunei Lozova dă asigurări că atât cetățenii din localitate, cât și cei din localitățile învecinate vor avea de câștigat de pe urma proiectului „Apă curată pentru toți”. Potrivit edilului, localitățile din preajmă beneficiază și de pe urma stației de epurare din Lozova, dată recent în exploatare.

„Și localitățile vecine vor avea de câștigat. Ne planificăm ca fiecare cetățean al comunei Lozova să beneficiere de impactul acestui proiect. O parte vor beneficia direct, alții – indirect. Pe partea de canalizare, sunt multe lacune în mai multe localități ale Republicii Moldova. Recent am dat în exploatare stația de epurare a apelor uzate din localitatea Lozova. Acum lucrăm ca această stație să fie un punct de colectare a apelor menajere din 4 localități. E vorba de Dolna, Micleușeni, Lozova și Vorniceni. Noi am avut o perioadă când fiecare localitate încerca să-și construiască stație de epurare proprie, dar trebuie să recunoaștem că nu este fezabilă această soluție”, a mai spus Viorel Jardan.

Proiectul „Apă curată pentru toți” face parte din programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare a Republicii Moildova.

Dezbaterea publică „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale” este ediția a șaptea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.