Lupta pentru funcţia de preşedinte al ţării nu ar trebui să fie un scop în sine. Totodată, nu figura concretă a candidatului la funcţia de şef al statului este importantă, cât activitatea de a coagula forţele politice care vor înainta acest candidat. De această părere este membrul Biroului Politic şi al Consiliului Naţional Politic al partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru. În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, el a declarat că viitorul şef al statului trebuie să fie o persoană capabilă să gestioneze toate situaţiile de criză existente în ţară.
Potrivit lui Viorel Cibotaru, nu contează dacă candidatura viitorului şef al statului va veni din sectorul politic sau din domeniul academic, este important ca acesta să nu fie un reprezentat al oligarhiei. El a declarat că este necesar ca viitorul şef al statului să fie integru, să manifeste patriotism şi profesionalism.
În opinia reprezentantului PLDM, atunci când există un candidat la preşedinţie prestabilit de stânga, este necesar să fie arătată societăţii civile o alternativă a acestui candidat.
„Nu este importantă figura concretă a acelui candidat care poate să obţină sprijinul masiv al unor forţe politice pe un segment larg, cât este esenţa acestei activităţi de a coagula forţele, pentru că noi avem o situaţie inedită. Pe de o parte, noi avem nişte reguli neclare şi care încă nu sunt stabilite, pe de altă parte, noi avem sarcina de a demonta un sistem de stat capturat”, a subliniat Viorel Cibotaru.
De asemenea, reprezentantul PLDM consideră că este necesar să apară nişte figuri care să-şi formeze dezideratul de a deveni preşedinte, iar ulterior să caute sprijin în toate segmentele societăţii, inclusiv în partidele politice.
Într-o altă ordine de idei, Viorel Cibotaru este de părerea că spaţiul politic este influenţat incorect: se fac lovituri raider asupra partidelor, este distorsionată voinţa poporului în alegeri libere. El afirmă că voinţa poporului practic nu este reprezentată în actul guvernării, iar vectorul proeuropean este subreprezentat în actuala guvernare.
Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” sunt ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.