Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, consideră că țările din afara Uniunii Europene nu se vor putea dezvolta în măsura în care și-o doresc sau în măsura în care o cere timpul, dacă nu vor trece de la programul de vecinătate la programul de aderare. Declarația a fost făcută la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
„Este un lucru substanțial la care s-au referit inclusiv mulți membri ai UE având în vedere interesele țărilor noastre. Aici este și vocea Țărilor Baltice, a României, a Poloniei. Nu este de neglijată nici poziția Germaniei sau poziția Franței”, a menționat Viorel Cibotaru.
Potrivit lui, Republica Moldova este prezentă în toate discuțiile legate de Uniunea Europeană prin acei un milion de cetățeni care dețin pașapoarte românești și sunt, explicit, pașapoarte ale UE. „Noi nu suntem în afara acestor discuții dacă pornim de la calitatea și capacitatea cetățeanului care tot mai mult va avea aceste drepturi de a cere, de a interfera, de a participa în procesele de luare a deciziilor în cadrul UE”, a notat directorul IESP.
Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare NATO, spune că declarația finală a summit-ului de la Sibiu nu transmite clar dacă se referă la vecinătatea estică când este vorba despre extindere, dar mesajul clar transmis în cadrul unei conferințe de la anumiți reprezentanți ai instituțiilor europene este că dacă o țară vrea să devină țară membră a UE, trebuie să-și consolideze statul de drept, democrația și să împărtășească valorile europene.
„Mesajul pentru Republica Moldova este să lucrăm mai departe la dezvoltarea instituțiilor democratice, să contribuim și noi la aceste procese, dar și mesajul care să vină din partea Guvernului nostru și să fie unul unitar. Problema noastră interioară din Republica Moldova este că avem două canale de transmitere a mesajelor și nu este clar, pe de o parte declarăm, pe de altă parte – nu acționăm”, a menționat Elena Mârzac. În opinia ei, în Republica Moldova nu este definită până la urmă o idee națională.
Liderii UE, care pe 9 mai au avut un summit informal în România, au adoptat o declarație în care își exprimă angajamentele de reformă în diverse domenii și promisiunea de a apăra democrația și statul de drept.