Viorel Cibotaru: Astăzi nu există posibilități pentru soluționarea conflictului transnistrean

„Astăzi nu există posibilități pentru soluționarea conflictului transnistrean, inclusiv nici în formatul 5+2 care este în prezent de fapt un format de monitorizare a situației și încercare de a evita dezghețarea fazei aprinse a conflictului. Cu siguranță trebuie să se insiste pe stat unitar, însă pentru aceasta e nevoie de o clasă politică nouă, pentru că actuala guvernarea nu este capabilă să facă acest lucru”. De această părere este președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, participant la dezbaterile publice cu tema: „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Politicianul liberal-democrat consideră că actuala guvernarea nu are nici credibilitate și nici capabilitate, nu doar să soluționeze acest conflict, dar poate genera noi zone de conflict. Și populația de pe ambele maluri ale Nistrului, mai ales cea de pe malul drept, este în continuare antagonizată și separată prin diferite chemări, apeluri și declarații revanșarde.

În opinia sa, fără îndoială soluția conflictului este în cadrul statului unitar Republica Moldova. Principiile statutului special au fost elaborate demult și acestea au fost racordate inclusiv la standardele europene și la toate posibilitățile de autoafirmare a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului. „Spre marele nostru regret, astăzi nu există condiții și o guvernare capabilă care să proiecteze această reintegrare în viitor. Se lucrează în tandem, este evident că opoziția de stânga, Partidul Socialiștilor, conlucrează cu actuala guvernare, partajându-şi rolurile. Noi nu vedem soluții în timpul apropiat, dar nici soluții de abandonat acest proces nu sunt acceptabile”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Liderul PLDM a spus că în prezent este necesară o luptă pentru schimbarea clasei politice prin oameni noi care vor fi capabili să identifice un limbaj comun, inclusiv cu cetățenii din stânga Nistrului, dar nu înainte de a elimina influența Federației Ruse care continuă să fie instituționalizată în stânga Nistrului.

Politicianul a declarat că problema transnistreană pentru el nu este doar una de cercetare sau politică, ci este una personală, pe motiv că a fost implicat în acțiuni istorice ale conflictului, care țin de rădăcinile, dezvoltarea, faza armată a acestui conflict, dar și de încercarea de soluționare. Pentru el personal, spune politicianul, acesta a fost absolut evident un război între Republica Moldova care abia își obținuse independența și încerca să o afirme, cu Federația Rusă și cu forțele armate ale Federației Ruse.

Liderul liberal democrat crede că acest conflict s-a conturat odată cu momentele de destrămare a Uniunii Sovietice, perioadă în care în Republica Moldova răsăreau se profilau elementele mișcării de eliberare națională. „Este vorba despre acea perioadă când a început să se constituie clasa politică modernă și de acolo au fost izvoarele”. Potrivit lui, și procesul de obținere a independenței de către Republica Moldova a fost monitorizat, astfel încât aceasta să fie ținută în chingile Acordului secret Ribbentrop-Molotov, dar și în noile planuri de reconstrucție a Uniunii Sovietice, într-o formă sau alta. Acest lucru constituie şi în prezent temelia politicilor Federației Ruse vizavi de Republica Moldova și raionale ei de est. În opinia sa, până acum a fost folosit tot instrumentarul, inclusiv politic, militar, economic, al serviciilor secrete, acest mecanism fiind utilizat şi în alte regiuni, de exemplu, în Georgia etc.

În opinia sa, în prezent asistăm la un conflict politic între clasa politică de la Chișinău și elitele politice de la Tiraspol, iar faza de încheiere a conflictului nu poate fi anunțată decât de cei ce reprezintă interesele geopolitice.

Dezbaterile publice „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”, constituie ediția a 71-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.