Violeta Gașițoi: Vom reveni din SUA ca să aplicăm bunele practici la noi în țară

La cei 27 de Independență, Agenția de Presă IPN și-a propus să prezinte gânduri ale celor care au ales să plece din țară, temporar sau definitiv, în căutarea unui viitor mai bun.

Violeta Gașițoi este avocată și expertă în apărarea drepturilor omului. Deține premiul ONU în domeniul drepturilor omului.

Împreună cu familia, a plecat la studii, pentru o perioadă de doi ani, în Statele Unite ale Americii. Spune că, având această oportunitate, a decis să facă uz de ea. „Așa că, după, urmează să revenim și să încercăm să aplicăm bunele practici în propria țară. Doar așa cred eu că avem posibilitatea să învățăm ceva nou, să înțelegem de ce lucrurile în Republica Moldova nu merg așa cum trebuie”, spune avocata.

Întrebată de ce SUA? Violeta Gașițoi răspunde – așa a vrut soarta să-i aducă acolo să vadă democrația americană. În opinia sa, Republica Moldova poate prelua numeroase practici de la SUA. „Vreau o justiție ca la americani, unde oamenii să aibă încredere în sistemul de judecată. Mult se vorbește despre corupția din Moldova, dar în State mi-am dat seama că aici mari investiții nu trebuie, e nevoie de voința tuturor a cetățenilor simpli și a justiției, aceasta poate fi combătuta și cu implicarea activă a avocaților și a cetățenilor”, menționează avocata.

Potrivit ei, ar fi frumos să începem să educăm generațiile tinere să respecte legea încă de pe băncile școlii, așa cum o fac americanii. „Aș vrea să învățăm de la americani să zâmbim mai mult, aceasta transmite emoții pozitive. Aș vrea să învățăm să ne rezolvăm problemele, dar să nu ne plângem fiecărui trecător de problemele noastre și să credem că toți au obligația să ne asculte și să ne ajute. Americanii sunt educați să se ajute singuri, să își rezolve singuri problemele, să facă ceva, să nu aștepte. Să învățăm să fim mai toleranți. Cu regret, nu pot afirma că Moldova e o țară tolerantă, aici veți întâlni oameni cu diverse religii diverse naționalități, minoritățile sexuale – toți își găsesc locul aici și nimeni nu îi urăște”, mai spune Violeta Gașițoi.

Avocata susține că un alt aspect important este simplitatea. Cetățenii americani nu pun accent pe lucruri materiale, așa cum fac moldovenii. Ei se simt liberi să iasă din casă așa cum le este comod și nu le pasa de „gura lumii”. Dânsa mai spune că și-ar dori în Republica Moldova un sistem medical similar celui din SUA. Ar mai fi multe lucruri frumoase pe care le-ar prelua aici, acasă. Însă dacă ar fi să preia ceva din Republica Moldova pentru a „exporta” în afară, ar fi tradițiile frumoase, bucatele moldovenești, pâinea coaptă de bunica în cuptor și ospitalitatea.

„Peste hotare ne știu ca o țară săraca unde legea este nefuncțională, dar eu evit să vorbesc despre aceasta cu americanii și îmi place să le arăt locurile frumoase din țara mea, fie și așa cum este – fără drumuri. Desigur că aș vrea să revenim și să încercăm să aplicăm experiența noastră acasă. Sperăm că până atunci se mai schimbă lucrurile și Guvernul va înțelege că anume el este cel care trebuie să lucreze pentru popor și nicidecum poporul pentru Guvern”, menționează avocata.

Violeta Gașițoi mai spune că, aflându-se departe de casă, cel mai mult îi este dor de oamenii dragi rămași acasă. Speră că acasă va fi nevoie de contribuția familiei sale când vor ajunge să revină și crede că orice schimbare trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi.

Elena Nistor, IPN

Pe aceeași tema:


Alexandru Cazacu: Moldova se vede din afară mai frumos pentru că trăiești cu dorul

Marina Pânzaru: Situația socio-politică îi face pe oameni să lase totul baltă în Moldova

Victor Vrabie: Lucruri despre Moldova cu care să mă mândresc sunt puține

Vitalie Cojocari: Moldova poate învăță de la România cum se face cu adevărat lupta anti-corupție

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.