A fost dat startul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în baza de gen”. Scopul acesteia este de a sensibiliza publicul larg privind fenomenul violenţei faţă de femei şi fete. La nivel naţional, campania se desfăşoară pentru al 13-lea an consecutiv, cu sloganul „Suntem pentru o viaţă fără violenţă în familie!”, transmite IPN.
În cadrul conferinţei de lansare a campaniei s-a menţionat că 63% dintre femeile din Moldova s-au confruntat cu cel puţin o formă de violenţă pe parcursul vieţii, 12% dintre femei au fost supuse tuturor formelor de violenţă. 40% dintre femei au suportat cel puţin o dată violenţa fizică din partea partenerului, iar fiecare a 10-a femeie a fost supusă violenţei economice cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Fiecare a 17-a femeie supusă violenţei a avut o pierdere de sarcină şi 90% din femeile traficate au fost victime ale violenţei domestice.
Viceministrul în exerciţiu al muncii, protecţiei sociale şi familiei, Nighina Azizov, a reiterat că o aspiraţie primordială a Republicii Moldova este ratificarea Convenţiei Consiliului Europei (Convenţia de la Istanbul). În acest context a fost elaborat un proiect de lege pentru semnarea Convenţiei. Totodată, această prerogativă a generat necesitatea de a modifica şi completa cadrul normativ actual în domeniul violenţei.
În acelaşi context, reprezentanta de ţară UN WOMEN în Moldova, Ulziisuren Jamsran, a apreciat anumite progrese în domeniul legislativ, referindu-se şi la importanţa comunicării cu victimele violenţei spunând că violenţa trebuie condamnată, stigmatizarea socială eliminată, în acelaşi timp, victimele violenţei trebuiesc susţinute şi protejate.
În premieră pentru Republica Moldova, femei infectate cu HIV, depăşind temerile şi stereotipurile atribuite lor, şi-au unit eforturile în lupta cu violenţa faţă de femei şi fete. În rezultatul acestui parteneriat, în contextul alăturării la Campania „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, a fost iniţiată campania de informare „Violenţa nu are justificare!”. Persoanele infectate cu HIV şi care sunt supuse violenţei, se confruntă cu dificultăţi mari pentru a beneficia de tratament sau acces la îngrijire medicală. Lidera grupului informal al femeilor care trăiesc cu HIV în Moldova, Irina Belevţova, a spus că femeile care trăiesc cu HIV sunt supuse violenţei instituţionale, sterilizării forţate şi avortului, precum şi refuzului în acordarea serviciilor mediale.
Membra Coaliţiei Naţionale „Viaţa fără violenţă în familie!”, Daniela Misail-Nichitin, a menţionat că deşi Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative atât în plan legislativ, cât şi în plan instituţional, totuşi, cadrul instituţional nu este consolidat, ordonanţa de urgenţă uneori nu este o măsură eficientă, iar ordonanţa de protecţie se aplică cu întârziere în unele cazuri.